Vrijzinnige miniatuur #109

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Herman Vinckers
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

Thema: Vrij

En… Vrij – Klaar-over

Klaar-over,
mijn moeder is een rover,
mijn vader is een dief
en ik ben lief.

De andere kinderen in de klas lachten me uit, met mijn oranje hesje. Maar ze waren gewoon jaloers. Jaloers dat zíj niet waren uitgekozen om klaar-over te zijn. Ik was de enige van onze vijfde klas, alle andere klaar-overs zaten al in de zesde. En er waren kinderen van de katholieke school aan de overkant van de Koninginneweg. Protestanten en katholieken samen op de weg.

‘En… vrij!’ riep de juf als we terug naar de kant moesten, zodat de auto’s weer konden doorrijden. Ik voelde me juist vrij als ik de weg óp liep, wel voorzichtig, want er waren altijd gekken die tóch doorreden als er kinderen in oranje hesjes met een stopbord in de hand het zebrapad op stapten. Vrij en een beetje machtig zelfs, ik, een ventje van tien, dat alle auto’s tegenhield.

Ik was nooit bang, ik voelde me vrij om te lachen naar de automobilisten en vaak lachten ze terug. In mijn oranje hesje werd ik iemand anders, was ik niet meer verlegen, zoals meestal. Ho maar, stop maar, nu ben ík even de baas. ‘En… vrij!’, en de weg was weer van de auto’s.

gepubliceerd op 8 februari 2021Alle columns