Vrijzinnige miniatuur #112

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Marion Sanders
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

Thema: Vrij

Ben je vrij?

Op dagelijkse wandelingen in deze tijd wissel ik vanuit mijn flat van route om het zo vrolijk mogelijk voor mezelf te houden.
Zo loop ik dan ook regelmatig over de Dijkgracht, maar de variatie van richting is uiteindelijk toch niet onuitputtelijk.
De Dijkgracht loopt parallel aan het spoor richting Centraal Station.
Het voelt als een stukje Vrijstaat.
Allerlei soorten woonschepen met allerlei potten, van zink tot aardewerk, gevuld met vlinderstruiken of andere stuiken en bloemen staan er op de smalle stoep.
’s Zomers genieten de vlinders en bijen er intens van. En tegen het talud van het spoor aan staan de gammele stoelen en tafels of zaagblokken. Daar is het buitenleven van de bootbewoners. Het is er aangenaam wandelen.
En aan het einde van deze gracht is Mediamatic, een instituut voor baanbrekende en intrigerende installaties die de kaders van kunst, cultuur en media op verschillende plekken in heel Amsterdam wil verkennen. Op deze plek wordt geëxperimenteerd met planten en dergelijke. Zo staan er zeer veel grote vierkante houten bakken waar van alles in moet groeien vooral eetbaar. Maar wat er volgens de bordjes er in moet groeien, groeit er niet.
En op alle bakken staat aan de zijkant een gezegde, een uitspraak of een vraag.
Zo trof ik deze vraag aan. “Ben je vrij?” Wat een moeilijke vraag.
Ben ik wel vrij, vroeg ik me af.
Wil ik wel vrij zijn?
Is vrij zijn wel fijn?
Wat doet vrij zijn met me?
Zoveel vragen!!!!! En nog meer.
Ik wil veilig zijn, beschermd zijn, samen zijn. En daarbij wil ik mijn verantwoordelijkheid nemen, zodat vrijheid er voor iedereen kan zijn.
Het is moeilijk, heel moeilijk, maar ik probeer er wel voor te gaan.
“Ben ik vrij?”… het houdt me bezig.

gepubliceerd op 11 februari 2021Alle columns