Vrijzinnige miniatuur #114

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Margriet Dijkmans van Gunst
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

Thema: Eten

Eten met God

Toen ik het thema van deze week hoorde, dacht ik ‘Mijn hemel, ETEN, waar moet dat over gaan? Maar ineens wist ik het. Over de maaltijden in ‘de kelder’.’

De kelder is de jongerenruimte van Vrijburg waarvan mensen in de leeftijd van 16-30 jaar een sleutel kunnen krijgen zodat ze er altijd terecht kunnen. Deze zogenaamde sleutelhouders krijgen met de sleutel vrijheid en nemen daarmee verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen in de kelder. Kernwoorden als vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen staan er hoog in het vaandel.
Een vast onderdeel in het leven van deze sleutelhouders is het regelmatig gezamenlijk eten. Dan worden kelderzaken besproken en dan word je gezien.

Voor dat gezien-worden is de ‘keldervraag’ bedacht. Een vraag die door iedereen aan tafel beantwoord wordt. Zeker als er gasten aanschuiven, is het over en weer fijn te weten met wie je aan tafel zit.

Maar ja bedenk maar eens een keldervraag… een vraag die origineel is en niet tè confronterend.
Zo passeren vragen de revue als:

  • Hou je van jongens of van meiden?
  • Welke kleur haar had je oma vroeger?
  • Wat is je grootste verdriet in je leven?

Vragen van weird tot heel serieus.

En bij het beantwoorden van de keldervraag sta je even in de spotlights, ben je helemaal zichtbaar voor alle tafelgenoten. En dan de uitdaging voor alle aanwezigen, jou de ruimte te geven om oprecht te antwoorden, om echt te luisteren en om geraakt te worden…

Ja, dat in de spotlights staan. Datzelfde kennen we in deze corona-tijd ook als we een online-bijeenkomst hebben. Op het moment dat jij wat zegt, word je ge-unmuted en sta je ‘aan’. Iedereen ziet je.

In de online-bijeenkomst ‘koffiedrinken-na-de-dienst’ in Vrijburg willen we ook elkaar echt even zien en daarom hebben we de ‘koffievraag’, analoog aan de keldervraag, bedacht. Een vraag als: ‘Wat is het mooiste woord dat je vandaag hebt gehoord?’, hadden we kort geleden. En wat is het dan bijzonder als een van de aanwezigen vertelt, geraakt te zijn door beelden van een vrolijk sneeuwballengevecht tussen jongeren en politiemensen op de Dam.

Ontmoetingen op deze manier kunnen een geluksgevoel geven. Als vrijzinnige zeg ik dan: ”dit is eten (of koffiedrinken) met God”.

gepubliceerd op 15 februari 2021Alle columns