Vrijzinnige miniatuur #117

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Thomas Meerwijk
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

Thema: Eten

Eten door de wereld

Ik heb het geluk gehad dat ik van jongs af aan door mijn ouders werd meegenomen op verre reizen. Voor mijn twaalfde levensjaar had ik al voet mogen zetten op 4 continenten. Deze reisdrang van mijn ouders heb ik later overgenomen. Ik ben, tot grote jaloezie van mijn moeder, ook op plekken geweest waar zij nog nooit geweest is. Op deze reizen werd ik blootgesteld aan nieuwe mensen, nieuwe culturen en natuurlijk nieuw eten. Van een lekker rijstgerecht aan een plastic tafeltje op een nachtmarkt in Azië tot een heerlijke tajine in Marokko, het eten heeft altijd een grote rol gespeeld in hoe ik een land ervaarde. Maar het eten is ook een van de eerste dingen die heimwee veroorzaakte. Natuurlijk mis je vrienden en familie, maar soms mis je een goede bruine boterham met kaas en een glas melk.

Eten heeft een soort inherente eigenschap om je comfortabel te laten voelen, veilig te laten voelen. Deze eigenschap van voedsel is niet gebonden aan een enkel persoon of een enkele cultuur. Het delen van voedsel is door de eeuwen heen een universeel teken van openheid en gastvrijheid geweest. Dat heb ik gelukkig ook mogen ervaren op mijn reizen. Toen ik bijvoorbeeld moest schuilen voor de regen in een bergdorpje in China, kreeg ik een bak met rijstepap en kip aangeboden in een kleine woonkamer met alleen een houten tafel en bank. Of toen ik met wat vrienden aan het kamperen was in een snikheet Moldavië en we daar een douche, een kop groentesoep en een glaasje wodka aangeboden kregen door een ex-sovjet soldaat en zijn familie. Communicatie was in beide gevallen niet erg gemakkelijk door gebrek aan overlappende talen, maar het delen van eten werkte zo verbindend dat verdere woorden niet gesproken hoefden te worden. Zij waren blij dat ze konden helpen en wij waren dankbaar voor het eten.

Op dat soort momenten kan vreemd eten je toch heel geborgen laten voelen. Zo voelt die bak rijstepap net als een boterham met kaas en lijkt dat glaasje wodka toch een beetje op een glas melk.

gepubliceerd op 18 februari 2021Alle columns