Vrijzinnige miniatuur #124

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Marion Sanders
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Wijsheid

Wat is wijsheid

De verkiezingen staan weer voor de deur.
Iedere keer vind ik het spannend als ik naar de stembus ga. Op zo’n moment voel ik me vrolijk, ja zelfs gelukkig. Gelukkig omdat ik besta, ik heb bestaansrecht, ik sta ingeschreven, ik heb een paspoort met een BSN-nummer erin. En hierdoor heb ik stemrecht en tel ik mee.
Met innerlijke trots loop ik dan ook altijd het stemlokaal binnen met mijn paspoort paraat.

Ook realiseer ik me dan iedere keer weer hoe ongelooflijk zwaar het is als je in het land waar je bent, geen bestaansrecht hebt. Als je met je hele lijf en al je gevoelens gewoon niet bestaat, dat je lucht bent, dat je nergens heen kunt, geen rechten hebt, niet gezien wordt.
Wat een voorrecht dat ik in Nederland in een democratie leef.

Wat is eigenlijk democratie?
Heel simpel gezegd betekent het dat burgers macht hebben. De wil van het volk zit in de bestuursvorm en is daarmee de bron van legitieme machtsuitoefening.
Verkiezingen, een Feest van de democratie!

En de Nederlandse verkiezingen zijn van een hoge kwaliteit. De hoog- en  laagopgeleiden stemmen altijd op dezelfde partijen en de middenmoot wikt en weegt.
In Nederland heeft nog nooit een volledige wisseling van de wacht in de regering plaatsgevonden. Er zijn altijd partijen die doorregeren, ook al hebben ze op hun donder gehad. Nederland heeft tot nu toe ook nog nooit een regering gehad zonder 2 van de 3 traditionele partijen (CDA, VVD en PvdA).

Voor mij is kunst essentieel in een democratie; welke partij staat daar voor?
In een column van Maxim Februari stond een paar weken geleden dit, dat bij mij beklijft:

‘Als kunst hoop op verandering brengt, dan toch alleen in combinatie met cultureel kapitaal, opleiding, het gevoel thuis te zijn op de wereld en er enige invloed te hebben.

Tja, wat is wijsheid in een stemhokje?

gepubliceerd op 1 maart 2021Alle columns