Vrijzinnige miniatuur #125

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Herman Vinckers
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Wijsheid

Wat is wijsheid?

‘Wat is wijsheid?’ Het is een verzuchting die me regelmatig over de lippen komt bij mijn werk als secretaresse. Volgen we strikt de regeltjes, op het gevaar af dat het soms lang kan duren voordat iets voor elkaar is? Of pak ik het eerder pragmatisch aan, om een klant zo snel mogelijk van dienst te kunnen zijn?

Ja, ik ben secretaresse, al heb ik nooit een opleiding tot secretaresse gehad. Maar ik heb wel een typediploma! In de paar ledige maanden na mijn VWO-examen drong mijn moeder erop aan dat ik een typecursus ging volgen. Ik begon er met tegenzin aan: gghhgghh, ffjjgghhffjjgghh, en tientallen keren The quick brown fox jumps over the lazy dog, een zin waarin alle letters van het alfabet voorkomen. Achteraf gezien ben ik mijn moeder eeuwig dankbaar, want ik heb nog steeds elke dag enorm veel plezier van mijn typevaardigheid (zeker ook bij mijn andere werk, als vertaler).

Mijn huis staat vol met boeken en een groot deel daarvan heb ik nog gelezen ook. (Een deel ervan helaas ook niet, mijn tsundoku –Japans voor ‘meer boeken kopen dan je kunt lezen’-). Literatuur, geschiedenis, religie, woordenboeken, reisgidsen – heel mooi allemaal en heel verrijkend. De boeken hebben me beslist kennis gebracht die me nu vaak goed van pas komt. Maar, wijsheid…?

Zonder secretaresseopleiding weet ik me nu al meer dan twintig jaar in dit beroep te handhaven. Maar wel met een typediploma én een onontbeerlijk gevoel voor verhoudingen: respect voor hoog en laag, geen voetveeg en geen kenau. Vaak is het ook gewoon een kwestie van mijn boerenverstand gebruiken, en misschien is dát wel de wijsheid waar ik het meest op vaar in mijn werk. Daar bestaat geen opleiding voor, dat is iets wat je – met een beetje geluk – meekrijgt bij je geboorte en wat zich ontwikkelt gedurende het leven.

gepubliceerd op 2 maart 2021Alle columns