Vrijzinnige miniatuur #128

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Holkje van der Veer
Voorgelezen door Holkje van der Veer
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Wijsheid

Wijsheid komt met de jaren

Mijn in Friesland geboren ouders verhuisden in de jaren ’50 naar Amsterdam en kregen vier kinderen. Zo’n tien jaar na mijn vaders pensionering overleed hij, mijn moeder bleef alleen achter. 

Na een zware periode van rouw wist zij zich wonder wel te hervinden. In mijn ogen gaf zij zelfs een prachtig slotakkoord aan haar leven. Ze werd  92 en overleed zo’n zes jaar geleden.

Met het verstrijken der jaren werd haar fysieke bewegingsruimte beperkter, maar geestelijk werd zij ruimer en zelfs gelukkiger. Steeds meer werd zij autonoom, maakte zelf uit of, wanneer en hoe zij haar dingen deed. Zij omarmde de vrijheid. 

Als ik met vrienden over haar sprak dan zei ik vaak: ‘Als je een gelukkige senior dame wilt ontmoeten, ga dan eens bij mijn Mem langs’. Steeds meer werd haar woning haar paradijsje. Ze genoot van de met zorg uitgekozen spulletjes om haar heen, waarvan sommige herinneringen droegen aan vervlogen jaren. 

Van haar kreeg ik maar zelden een klaagzang te horen. Nooit gezeur over ‘wanneer kom je nou eens?’ Zij bezat de vaardigheid om zelf kleur en inhoud aan haar leven te geven.

Maar als je dan wèl kwam, was het in haar ogen feest. Ze wilde horen wat je beleefd had. Dankbaar was ze voor de verhalen en de tijd die je met haar deelde. Deed ik eens een voorstel voor een uitje, dan zei ze meestal ‘ja!’ Met haar manier van leven gaf zij mij wijze lessen mee. Bijvoorbeeld: Wees zacht voor jezelf. Geniet van wat je wel hebt, wat je wel kunt. Zeg Ja voordat je Nee zegt op een nieuwe liefde of op een nieuwe uitdaging. 

Ook na je tachtigste kun je gelukkig zijn en weer beginnen met leven! 

gepubliceerd op 5 maart 2021Alle columns