Vrijzinnige miniatuur #139

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Boris van der Ham
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Lente

Schaamte op de formatietafel

Deze weken zijn vol van de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer, over de uitslag en straks de formatie. Er wordt gezegd dat dit alles over ons dagelijks leven gaat, maar gaat dat het ook?

Ik heb daar steeds meer mijn twijfels over. Ik sprak laatst een mevrouw die eenzaam was. Tegen eenzaamheid kan je iets doen. Je kan naar, door de zorgverzekeraars betaalde, hulpverleners gaan. Maar de mevrouw deed dit niet. Want ze schaamde zich er voor. Van een meisje in een rolstoel hoorde ik een verhaal dat ze het moeilijk vindt om met de trein te reizen. Maar een conducteur kan je toch met een speciale lift in de trein zetten, hield ik haar voor. “Ja, maar dan kijkt iedereen zo naar me. Dan geneer ik me zo.”

Voor het probleem schaamte en gêne is lastig een wet te maken. En dat is met meer dingen aan de hand. Verliefd worden, bijvoorbeeld. Of een hechte vriendschap sluiten. En hoeveel gaat er niet mis door het grootste emotionele taboe, namelijk door jaloezie, zowel privé als in het werk?

Laat het de komende jaren in de talkshows meer gaan over die niet-in-de-wet-te-vangen dingen, over de taboes die ons ontwrichten. Want heel veel wetten en regels en plannen die lukken of jammerlijk mislukken, zijn terug te voeren op die dingen die ik net beschreef. Als we samen sterker verder willen, onder ‘nieuw leiderschap’, dan moeten we ‘nu doorpakken’ op de zaken die juist een beetje ongrijpbaar zijn.

Boris van der Ham is oud politicus, humanist, en onder meer voorzitter van Gehandicaptenzorg Nederland.

 

gepubliceerd op 22 maart 2021Alle columns