Vrijzinnige miniatuur #150

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Dik Mook
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Verliefd

Energie

Als 18 jarige waren mijn eerste verliefdheden schok-ervaringen; ik wist niet wat mij overkwam. Ik dacht dan, moet ik bekennen, aan seks. In de praktijk leidde dat vaak, na een eerste uitbarsting van energie, tot ingewikkelde situaties, want, zo bleek, niet al mijn verliefdheids-subjecten dachten zo. Dit was dan weer de aanleiding tot verwarring in mijzelf en tot gecompliceerde vriendschappen en relaties. Er was een eerste echte, grote liefde voor nodig om te beseffen dat verliefdheid-en-seks leuk is, geweldig en onvergetelijk is, maar dat liefde een andere kwaliteit heeft en vele lagen kent, waarbij verliefdheid maar een bleek begin is. De vele fasen van verliefdheid tot en met liefde maakte ik door. Toch duurde het nog een hele tijd voordat ik ging begrijpen dat verliefdheid ook een geweldige motor is van leven, van energie en creativiteit.

Ik weet nog waar het begin lag van dit inzicht. Ik keek naar schilderijen van Karel Appel, Corneille en Lucebert van de ‘Cobragroep’. Van dat werk kreeg ik dezelfde soort vlinders in mijn buik als van die verliefdheden, mèt de daarbij behorende energie. Die vormen, kleuren en kracht; de energie spat van het doek! Ik kreeg zin om te schilderen, te schrijven, te discussiëren en de wereld te veranderen. Ik ging inzien dat kunstenaars in staat zijn een ‘verliefde wereld’ te creëren waar de toeschouwer naar kijkt als een 18 jarige met de bijbehorende eerste verliefdheid gevoelens. Later maakte ik dat weer mee bij installaties van Anselm Kiefern die gigantische boekenkasten en een vliegtuig uit lood maakte en bij reusachtige werken van Ai WeiWei die een enorme zaal vulde met 6000 gebruikte krukjes. Dàt gevoel, het is vergelijkbaar met mijn eerste verliefdheden.

Het mooie is, dat veel van deze kunstverliefdheden, veel van deze ‘shock-ervaringen’ overgingen in een liefde voor de kunstenaar, een onbedwingbare behoefte die kunstenaar te volgen, alles van hem of haar te zien en alles te weten.
Het is dus net als bij mijn eerste verliefdheden; Ja, vlinders in mijn buik. Héérlijk, maar nog mooier als die overgaan in liefde, in een onbeschrijfelijke nabijheid, in een intieme dialoog die alleen die twee mensen begrijpen. Een liefde die leidt tot ongekende levenslust, energie en creativiteit.

gepubliceerd op 6 april 2021Alle columns