Vrijzinnige miniatuur #19

door Vrijzinnige Miniaturen

Ik ben geraakt door koud op mijn huid

De hittegolf van augustus maakte me gevoelig voor temperatuur. Het is een ervaring die ik ken van Cuba, waar ik in 2013 was met een groep jongeren. Het was daar zo warm dat je er niet aan moest denken om na een zweterige dag warm te douchen. De koude straal op mijn huid, die mijn hele lijf langzaam deed afkoelen. Ik zette de douche pas uit als ik het ook echt koud had gekregen, alsof ik iets warms moest aantrekken.

Ik ken het gevoel wel van de sauna, maar dat voelt altijd kunstmatig.
En nu in de Nederlandse hittegolf moest ik weer aan die Cuba-ervaring denken. Een paar keer per dag stapte ik met mijn bezwete lijf onder de koude douche. En het was weer heerlijk. Ja, het maakte me gevoeliger voor de koude èn warme temperaturen zonder dat die me irriteerden; Van de warmte kon ik genieten omdat ik wist dat ik straks kon afkoelen, en koud geworden onder de douche kon ik me verheugen op de warmte van de lucht daarna. Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken dat ook in de winter te doen.

Maar mijn tante, die vorig jaar op 92 jarige leeftijd overleed, douchte sinds haar 25e elke dag koud; zomer en winter. Het was een therapie die een natuurarts haar had aangeraden toen ze Multiple Sclerose bleek te hebben. Eenmaal in een verpleeghuis waar ze door de verpleging geholpen werd met douchen, klaagde het personeel dat zij haar koud moesten douchen en dat dat voor hen erg onaangenaam was. Toen ik uitlegde dat zij al meer dan 65 jaar koud douchte en waarom, heeft de verpleging zich neergelegd bij dat ongemak; met een glimlach toen ik wees op haar ongekende gezondheid en weerstand.
Ik overweeg het toch nog, of ik de winter door koud blijf douchen.

gepubliceerd op 1 oktober 2020Alle columns