Vrijzinnige miniatuur #21

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door: Brigitte Kristel
Ingesproken door: Jet van Koppen

Geraakt door een kaart

Vanuit de kerk sturen we elk gemeentelid en elke vriend een verjaardagskaart met daarop een afbeelding van de kerk. Nu zijn er elke week wel een paar verjaardagen en die vallen ook lang niet altijd op een dag na mijn werkdag natuurlijk, met als gevolg dat ik het hele jaar door met verjaardagskaarten in mijn tas rondloop. Ik moet ook goed in de gaten houden wanneer ik ze post, vooral als er een weekend tussen zit.

Soms gaat het mis en vergeet ik er eentje of is de brievenbus al geleegd, bijvoorbeeld als ik laat uit mijn werk kom. Als ik moe ben en mijn geduld daardoor eerder op is, denk ik wel eens bij mezelf: ‘Die stomme kaarten ook altijd. Wie zit daar nou op te wachten? Moeten we er niet mee stoppen?’

Maar laatst kreeg ik een handgeschreven briefje van een mevrouw die het bestuur hartelijk bedankte dat men de moeite had genomen haar zo’n mooie kaart te sturen. Ze vatte het op als een persoonlijk gebaar en dat ontroerde me. Misschien was het wel de enige kaart die ze ontving. En daarna hoorde ik van een predikant die een mevrouw bezocht had, dat ze alle verschillende kaarten had ingelijst en een mooi plaatsje in haar huis had gegeven.

Blijkbaar zijn de kaarten voor sommige mensen wel belangrijk en zeer welkom. Soms heeft een simpel gebaar meer effect dan een mens denkt. Soms raken we elkaar ook meer dan we kunnen vermoeden. Dat alleen al is een goede reden om attent te blijven en aan elkaar te blijven denken.

gepubliceerd op 5 oktober 2020Alle columns