Vrijzinnige miniatuur #25

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door: Joan de Roos
Ingesproken door: Jet van Koppen

Uit de bocht

In mijn jeugd gebeurden er regelmatig ongelukken op de ‘grote’ weg van Arnhem naar Zutphen die dwars door alle dorpen slingert, ook door mijn geboortedorp Brummen. Rondwegen buiten de dorpen waren er toen nog niet.
Achteraf vraag je je af hoe het kon dat een behoorlijk drukke weg met zoveel verkeer, ook vrachtwagens, dwars door woonplaatsen heen ging.

Bij het marktplein in Brummen zijn regelmatig vrachtwagens uit de bocht gevlogen en in de loop der jaren verloren een vrachtwagen met turf, een wagen met vis en een melkauto er hun lading. Er zijn hele verhalen te vertellen wat dit in het dorp teweeg bracht. Desondanks weerhield het
ouders van jonge kinderen er niet van om hun kroost zonder begeleiding langs de straatweg naar school te sturen.

Op een zondagmiddag stapte ik op mijn kleine rode fietsje en reed vanaf het marktplein de Arnhemse straat af.
Aan het eind van het dorp stond het huis van de familie Delmonte.
Het was een mooie zondag, het einde van de middag. Er hing een vredige sfeer, die opeens verstoord werd door een gruwelijk tafereel.

Vanaf de bocht in de straat even buiten het dorp kwam een stoet nonnetjes aanlopen. Ieder van hen droeg een bebloede doek. Ze liepen naar het huis van de familie Delmonte en gingen daar naar binnen.
Verbijsterd vroeg ik me af wat hier aan de hand zou kunnen zijn.
Ik durfde niet verder een verkenning te doen en bleef stokstijf staan aan de kant van de weg. Het was duidelijk dat even verderop een ongeluk was gebeurd; de nonnetjes waren in een busje er langs gekomen.
De volgende dag hoorde ik dat daar een man met zijn auto uit de bocht was gevlogen en daarna op weg naar het ziekenhuis was overleden…..

-Ik dacht bij mezelf ‘hij vloog uit de bocht en ging dood;
misschien wel in de bocht van de IJsselbrug bij Zutphen’-

gepubliceerd op 9 oktober 2020Alle columns