Vrijzinnige miniatuur #43

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door: Margriet Dijkmans van Gunst
Gelezen door: Gert van Drimmelen

Schitteren

Mijn vriend uit Berlijn mailt mij: “Je hebt zeker al gehoord dat Bea Spreng de Brandenburger Freiheitspreis gewonnen heeft? De kranten staan er hier vol van”.

Nee ik wist het niet en met het schaamrood op de kaken zocht ik het bericht op.

En ja hoor, de dominee van onze vroegere partnergemeente in Joachimsthal heeft een prijs gewonnen voor haar strijd in Brandenburg,
tegen rechtsextremisme en vreemdelingenhaat en
voor tolerantie en democratie,
Al 25 jaar organiseert zij voor dit doel dans- en muziekworkshops voor jongeren om zo hun zelfbewustzijn te versterken en hen te laten oefenen in samenwerken. Daartoe richtte ze een muziekstudio in, in de kerk in Joachimsthal.

Het raakt me en ik ben trots op deze vrouw en herinner me dat wij met jongerengroepen uit Vrijburg, in die muziekstudio, samen muziek mochten maken.
Voor de eerste keer in je leven achter een drumstel zitten, wat een feest! Hoe moeilijk is het om goed af te stemmen met de anderen maar wat bijzonder om te ontdekken dat het lukt…… het maakte ons zelfbewuster.

Toen ik het artikel over de prijs las, moest ik denken aan een uitspraak van Martin Walton, emeritus hoogleraar geestelijke verzorging. Die zegt dat “een ander laten schitteren” belangrijk kan zijn in ons bestaan, zelfs zin kan geven.
De woorden van Martin Walton raken me. De kunst een ander te laten schitteren …wat een uitdaging, wat een levenskunst.

Zo liet de organisatie achter de prijs, pfarrerin Bea Spreng met haar werk, schitteren. Moedig in een tijd waar het toenemend populisme overal voelbaar is.

Die moed om een ander te laten schitteren in deze onzekere tijden… laten we daarvoor gaan.

gepubliceerd op 4 november 2020Alle columns