Vrijzinnige miniatuur #57

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door: Pieter Jan André
Voorgelezen door: Jet van Koppen

Ben van Jones; CNN.

Vroeger als kind geloofde ik dat God hetzelfde was als ‘stroom’… En dan meer dan 220 volt…! Misschien wel 500 Volt… of 1000.
Als ik mijn treinbaan aanzette dan gingen alle lampjes branden, wieken bewegen en konden de treinen rijden… Toen was ik 13… God was stroomkracht… zo moest het zijn.
In de wereld van de middelbare school waarin ik daarna terecht kwam, was alles ‘begrijpelijk’ en dat wat onbegrijpelijk was kreeg geen aandacht. Niet een voedingsbodem voor geloven.

Drie jaar later ging ik werken in Israël. Eerst alleen en het jaar daarop nam ik een groep vrienden en studiegenoten mee.
Op een zeker moment liepen we, tijdens een week vakantie, door de oude stad van Jeruzalem… Het is de regeerperiode van Golda Meïr.

Een Palestijnse jongen schiet mij aan …mijn vrienden slenteren door… het is 36 graden… iedereen sloom en hangerig… De jongen kijkt me indringend aan en smeekt mij of we bloed willen doneren voor zijn moeder in een ziekenhuis in Jericho, zij moet met spoed geopereerd worden… Binnen een uur liggen wij allemaal in een Joodse ziekenhuispost met slangetjes in onze armen… een innemende Joodse arts legt uit hoe hij wel de faciliteiten mag bieden… maar niet Israëlisch bloed…
Een beetje dizzy wandelen we in de namiddag naar onze kamers van het klooster waar we verblijven.

s ‘Avonds tikt een Moeder Overste op mijn deur en vertelt over een sherut (taxi) die voor de deur van het klooster staat. ” Voor jullie…” zegt ze. “Jullie worden verwacht in Ramallah op de Westbank.” Ik vraag of het deugt en kijk haar aan. Ze knikt… ”Doe het maar, neem jullie paspoorten mee…“ Om 20.00u ‘s avonds, na ander half uur rijden worden we warm ontvangen door de Islamitische echtgenoot van de vrouw die in Jericho die middag is geopereerd. Die avond dansen we met de familie in een fontein in het centrum van de stad…

De ogen van een Palestijnse jongen, de ogen van een Moeder Overste, de ogen van een Israëlische arts en de ogen van een Islamitische echtgenoot…

En nu zie ik in het weekend, tijdens de verkiezing van Joe Biden en Kamala Harris de ogen van reporter Ben van Jones bij CNN. Hij zegt, samengevat: ‘Het is vanmorgen plotseling gemakkelijker om een vader te zijn in een wereld waarin niet de leugen regeert’ en hij begint te snikken…

Er is 1000 Volt door de wereld gegaan…

gepubliceerd op 24 november 2020Alle columns