Vrijzinnige miniatuur #59

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door: Lodewieke Groeneveld
Voorgelezen door: Jet van Koppen

Amuze

In 1999 kwam het eerste album van de band Muse uit. Op het album staan fantastische nummers, zoals het lied Unintended. Ze vertellen op hun website dat ze voor de naam Muse kozen, omdat het kort was en mooi op een poster zou staan. Maar ook omdat iemand hen het volgende verhaal vertelde; als mensen in hun stad een band oprichten, komt dit doordat een muze over de stad zweefde. De muze inspireerde de stedelingen om zich aan de muziek te wijden.

In de Griekse mythologie waren er negen muzen die allemaal verschillende gebieden van de kunsten inspireerden. En ik moet iets opbiechten: ik heb ook een muze! Iemand die mij inspireert in mijn creativiteit.

Het woord muze klinkt misschien wat ouderwets. En alsof het alleen voor grote kunstenaars bedoeld is. Maar het is een aanduiding die ons bewuster kan maken, wanneer we worden geraakt door iets. Door intelligentie, goedheid, schoonheid, speelsheid, of meer van dit soort kwaliteiten van iets of iemand. Een muze raakt je, zonder dat het gepland is.

Nu hoop ik dat er boven onze stad op dit moment ook een muze zweeft. Die ons aanzwengelt tot creativiteit. Helemaal nu wij ons meer op één plek bevinden en ze ons daardoor misschien beter kan vinden. Bij deze geef ik haar, de Amsterdamse Muze een naam: Amuze!

gepubliceerd op 26 november 2020Alle columns