Vrijzinnige miniatuur #62

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door: Christian Modehn
Voorgelezen door Gert van Drimmelen

Wachten en waakzaam blijven

We wachten op het coronavaccin, voor ons en voor de hele lijdende mensheid. Wachten is dè deugd in tijden van pandemie.
En nu zijn de vier weken van een spiritueel, christelijk wachten begonnen: “Advent”. Dat betekent: wachten op de komst van een ideale wereld. Advent is dus een tijd van uitkijken naar, van verlangen.

De spannende vraag is: waar wacht ik eigenlijk op, deze advent? Er is een dringende behoefte; dat licht en helderheid eindelijk krachtiger worden dan duisternis en verwarring, dat menselijkheid sterker zal zijn dan haat. Als mens vocht Jezus tegen de misleiding van egoïsten en degenen die geobsedeerd waren door macht. Zijn wijsheid is dat mensen ‘wakker moeten worden’ en altijd ‘waakzaam’ moeten zijn. Jezus veroordeelde de 5 dwaze meisjes omdat ze niet wakker wilden blijven op het cruciale moment, dus niet helder en kritisch bleven in moeilijke tijden.

Maak dus van deze advent een tijd van waakzaamheid. ‘Wakker worden, roept de stem’, is de naam van een cantate van Johann Sebastian Bach, die tijdens de advent keer op keer wordt gezongen. Maar hoe vaak hebben we dit koraal gehoord en gezongen en zijn we toch in het duister blijven hangen?

De Spaanse schilder Francesco de Goya (1746 – 1828) zag duidelijk de problemen van de mens. Hij noemde een provocerende, beroemd geworden etsenreeks uit 1797 “Los Caprichos”, wat “bevliegingen” betekent. Uit deze serie stamt de prent “De slaap van de rede brengt monsters voort”. Je ziet een kunstenaar die overdag, tijdens zijn werk in slaap valt en zijn verstand laat “rusten”; dan komen de gevaarlijke monsters tot leven, vreselijke dieren, met boze ogen.

Mijn uitdaging voor Advent 2020: Laat het verstand nooit slapen. Omdat alleen de rede, waarheid en het goede kan onderscheiden van leugens en kwaad. Alleen het verstand leidt tot het bewijs: “Mensenrechten zijn de hoogste norm”. Op dit moment lijd ik vreselijk: in Duitsland zorgen steeds meer rechtsextremisten ervoor dat onze democratie wordt vernietigd. De nationalisten, de nazi’s, zijn terug. En wel overal!

Mijn overtuiging: voor een vrijzinnige Christen kan er geen politieke “neutraliteit” bestaan.
Laten we ons verstand, rede en empathie gebruiken, de grootste gaven van God aan de mensheid, gaven van de Eeuwige, die velen zien als hun “Schepper”.

gepubliceerd op 1 december 2020Alle columns