Vrijzinnige miniatuur #64

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door: Margriet Dijkmans van Gunst
Voorgelezen door: Gert van Drimmelen

Sinterklaas en God

Hebben jullie hem ook gezien? Sinterklaas op het bordes van Soestdijk. Wat een warm welkom! Zoveel cadeaus over en weer. Van Sinterklaas voor de kinderen, van de burgemeester voor Sinterklaas. Ik zie originele verpakkingen en af en toe wordt een Piet of een burgemeester geplaagd.

Sinterklaas is aangekomen in Nederland en ik geloof weer helemaal in Sinterklaas net zoals ik ook helemaal in God geloof. Vaak word ik uitgelachen als ik Sinterklaas en God in een adem noem, of ik word meewarig aangekeken. “Ben ik wel helemaal goed bij mijn hoofd?” Sinterklaas bestaat toch niet, dat is een verklede man, een sprookje… en God, ja God dat gaat toch over hele andere waarden?

Maar zijn die waarden zo verschillend, vraag ik me dan af.

Door mijn geloof in Sinterklaas word ik geïnspireerd om creatief te worden in het maken van een surprise en het schrijven van een gedicht. Ik kan “openlijk” mijn waardering voor iemand uitspreken. Maar ik kan ook iets zeggen over zaken die soms moeilijk of gevoelig liggen, soms onbespreekbaar zijn. Door Sinterklaas kan een pad dat onbegaanbaar leek, toch bewandeld worden.

Ook mijn geloof in God inspireert me om die onbegaanbaar lijkende paden te bewandelen. Godsverhalen houden in mij het verhaal levend dat een betere wereld tot de mogelijkheden behoort en dat ik daar een bijdrage aan kan leveren. Door bijvoorbeeld mee te doen aan de actiegroep Black Lives Matter of door regelmatiger te geven aan de voedselbank of door de buurvrouw een bloemetje brengen.

Ik geloof dus echt in Sinterklaas, net zoals ik echt in God geloof. Het gaat voor mij om dezelfde waarden.
Het biedt mogelijkheden elkaar, al is het digitaal, aan te stoten, aan te raken, elkaar vast te houden in deze wonderlijke tijden.
In mezelf hoor ik het lied van Huub Oosterhuis:
“Licht dat ons aanstoot in de morgen, voortijdig licht waarin wij staan”.

Daar word ik vrolijk van en dat stimuleert me om, hoe knullig ook, een Sinterklaasgedicht te schrijven dat verwarmen moet.

In een adem: God en Sinterklaas.

gepubliceerd op 3 december 2020Alle columns