Vrijzinnige miniatuur #66

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door: Joan de Roos
Voorgelezen door: Sanne van Deursen

Verlangen naar Sint Nicolaas

Als u dit leest is Sint Nicolaas al weer uit het land vertrokken, maar nu ik dit schrijf is het nog volop Sinterklaastijd.
Wanneer word je als kind bewust van het feit dat Sinterklaas bestaat?
En wanneer ben je zo ver dat je begin november naar zijn komst gaat verlangen?

Begin november vierde ik in mijn jonge jaren in het ouderlijk huis mijn verjaardag, daarna volgden de verjaardag van mijn vader en de decemberfeesten. Zo op mijn zevende jaar at ik in die periode van de spanning zo weinig dat ik van de huisarts een middeltje kreeg om eetlust op te wekken.
Sint Nicolaas kwam in mijn geboortedorp met een pontje over de rivier de IJssel aan. Stoom was er niet bij, maar wel de schimmel en de pieten.

Sinds die tijd ben ik altijd een Sinterklaasfan gebleven. De intocht in Amsterdam heb ik regelmatig bijgewoond. Als de klokken van de Sint Nicolaaskerk in Amsterdam gaan luiden en als er kanonnen gaan bulderen, krijg ik kippenvel.
De CD met de Sint Nicolaas cantate van Benjamin Britten wordt uit de kast gehaald en beluisterd.
In dat muziekstuk komen twee Engelse hymns voor die ik van harte mee kan zingen.

En elke keer worden de verhalen weer gelezen over de geschiedenis van het feest van de Sint. Hoe het is ontstaan en door de eeuwen heen is veranderd.

In de Rooms Katholieke Kerk is Sint Nicolaas in de lijst van heiligen gedegradeerd toen ontdekt werd dat hij niet voor 1 persoon in de historie staat maar voor 3: Nicolaas van Myra, Nicolaas van Pinara en Nicolaas van Tolentijn.
Dat werd Rome te gek, er kan maar één Drievuldigheid bestaan en dat is die van God.

gepubliceerd op 7 december 2020Alle columns