Vrijzinnige miniatuur #72

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Eli Valeton
Voorgelezen door Jet van Koppen

De drie wijzen

Binnenkort ga ik mijn kerstgroep weer opstellen. Ik heb hem destijds gekocht na lang aarzelen en zoeken, want hij moest aan een aantal eisen voldoen. Hij moest compleet zijn met herders, schapen, de koningen en ook een dromedaris. En Maria en Jezus moesten er gewoon uitzien, zonder stralenkransen.

De drie koningen – die geen koningen zijn – intrigeren me het meest. Ik zou dat deel van het kerstverhaal wel eens willen herschrijven en dan in het heden plaatsen. De magiërs zouden in mijn verhaal waarschijnlijk vrouwen zijn, bijzondere, wijze vrouwen. Ik kan mijn fantasie de vrije loop laten als het gaat om hun ontmoeting en het verloop van hun reis. Waar ik nog niet uit ben is de vraag wat ik met de ster doe. Die wil ik veranderen in iets anders. Maar waardoor laten moderne mensen zich uitnodigen, aansporen, roepen? Waarheen denken ze op weg te gaan? Wat of wie gaan ze zoeken? Ze weten het niet. Misschien een koning, of iemand met gezag of macht. Het gevolg is dat ze eerst bij het verkeerde adres aankomen, een vergissing die bijna fatale gevolgen heeft.

Tenslotte vinden ze wat ze niet zochten: een moeder met een baby. De geschenken die de wijzen hebben meegebracht zijn dan ook niet passend. In Mattheus 2 staan goud, wierook en mirre genoemd. Maar dat kind zal zich later Mensenzoon noemen. En dan wordt het verhaal groter, bijna wereldomvattend. Ik beschouw mirre als een medicijn en in mijn verhaal zou de eerste vrouw arts kunnen zijn die bij voorbeeld een vaccin meebrengt. En bij wierook denk ik aan religie. De tweede vrouw is misschien predikant of priester. Wat brengt ze mee? Een boek misschien? De derde geeft goud. Staat dat voor geld? Ik wil geld liever geen rol laten spelen. Maar wat dan? Kunst misschien?

Er is nog veel om over na te denken voor ik begin te schrijven over die drie wijzen!

gepubliceerd op 15 december 2020Alle columns