Vrijzinnige miniatuur #73

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Lodewieke Groeneveld
Voorgelezen door Jet van Koppen

Weer een grijze lucht

In een andere blog heb ik het al eens over social media gehad. Ik ben het de laatste tijd namelijk aan het ontdekken. Deze tijd is daar perfect voor, want het is een corona veilige manier om contact met anderen te hebben.

Vorige week had ik de foto van de Amstel die bij dit stukje geplaatst is, op één van de social media kanalen geplaatst.
De Amstel met een echte Hollandse lucht. Iemand uit Zwitserland reageerde op die foto en vroeg: “Kan het in Amsterdam echt zo grijs zijn?” Ze meende deze vraag. Ik vond het grappig, en ik begreep niet waar haar vraag vandaan kwam. Ik wilde dus meer weten. En ze vertelde dat ze drie dagen in de lente met stralend weer in Amsterdam was geweest en dat er op alle foto’s in de media altijd een mooie blauwe lucht te zien is. Dan denk ik meteen: hoeveel toeristen zouden dit ook denken en komen dan in de grijze lucht en regen terecht? Welk beeld is er in het buitenland? Enkele ideeën hebben wij daar wel over.

En is dit ook niet zo met de mens? Dat je soms alleen maar wordt aangesproken op één beeld. Of dat je misschien geleerd hebt om voornamelijk een specifiek beeld te laten zien. Maar doet het niet meer recht aan de mens om, net zoals onze mooie stad, gezien te worden in regen èn in zonneschijn?

gepubliceerd op 16 december 2020Alle columns