Vrijzinnige miniatuur #85

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Thomas Meerwijk

Voorgelezen door Gert van Drimmelen


Nieuw – De nieuwe wereld

Aan het begin van de lockdown hoorde ik mensen veel praten over ‘de nieuwe wereld’, een wereld waar we allemaal 1.5 meter afstand van elkaar houden, een wereld waarin we wat bewuster worden van hoe we reizen, een soort van nieuw begin. Dit vooruitzicht van een schone lei is natuurlijk mooi, maar de geschiedenis vertelt ons een ander verhaal.

Pandemieën zijn namelijk niet iets nieuws, door de hele wereldgeschiedenis heen zijn naties geraakt door ziektes zoals de zwarte plaag en cholera. Quarantaine werd ook al toegepast in de 13e eeuw toen de zwarte plaag Europa raakte. Maar hoe snel men ook actie ondernam tegen deze ziektes, zo snel waren de mensen weer vergeten dat het hen overkomen was. Het is inherent aan de mens; hoe langer een gevaar je niet heeft geraakt, hoe meer je het risico ervan gaan onderschatten. Ik ben bang dat het deze keer niet anders zal zijn en we weer door zullen gaan alsof er niks is gebeurd.

Toch durf ik ook een beetje optimistisch te zijn. Een pandemie kan dan misschien niet het gedrag van een samenleving compleet veranderen, het kan wel al bestaande processen versterken. Zo hoop ik dat we, nadat alles is afgelopen, meer oog zullen hebben voor hoe wij als mens in evenwicht kunnen staan met zowel dieren als virussen. Dat wij hierdoor als mens misschien een stapje terug moeten doen, de natuur wat meer ruimte geven, om zo alsnog een klein beetje een nieuwe wereld te creëren.

gepubliceerd op 5 januari 2021Alle columns