Vrijzinnige miniatuur #91

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Dik Mook
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Alledaags

Gewoon

Als in het nieuwe jaar alles weer gewoon z’n gangetje gaat, er geen bijzondere belevenissen in het verschiet liggen, en ik bijna het leven saai ga vinden, denk ik aan een uitspraak van mijn vader.

“Het gewone is het bijzondere”.

Nu was hij zelf wel een goed voorbeeld van deze uitspraak want hij ging nooit op vakantie, bezocht geen theater, naar de bioscoop werd één keer per jaar gegaan omdat zijn vrouw dat graag wilde, net als musea. Het liefst las hij theologische en filosofische boeken en luisterde naar muziek op zijn zelf gebouwde geluidsinstallatie. Zijn leven leek saai, maar hij genoot er van zijn boekenkennis met anderen te delen. Hoe saai ik zijn leven ook vond, meer en meer ging ik beseffen hoe bijzonder die leefstijl was.

Maar er zit nog een diepere wijsheid in zijn uitspraak. Al die gewone dingen die we de hele dag doen en beleven, die we zo gauw saai vinden; kijk er eens op een andere manier naar, wissel eens van perspectief en kijk dan nog eens naar al die gewone dingen van alledag. De volle supermarkten, de vele soorten vis in de viswinkel, de tientallen kerken en religieuze gemeenschappen in onze stad, de diversiteit van onze bevolking, onze stadsnatuur, de boekwinkels en bibliotheken, de musea die overstromen van inspiratie, jarig zijn en weer een jaar ouder… Het is allemaal zo gewoon, maar elk voorbeeld is zo bijzonder als je er anders naar kijkt!

En dan kunnen we nog een laag dieper. Boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh zegt, dat we naar elk object, elke gebeurtenis, elk wezen ‘diep kunnen kijken’. Hij bedoelt dat bij alles wat je ziet je kunt afvragen hoe dat tot stand is gekomen, wie er allemaal voor hebben gewerkt, ‘hoeveel handen en handelingen er aan te pas zijn gekomen’. Die gewone boterham, dat kopje, de straat, dat mens, die bloem. Als je dat allemaal goed tot je door laat dringen is inderdaad juìst ‘het gewone het bijzondere’.

gepubliceerd op 13 januari 2021Alle columns