Vrijzinnige miniatuur #95

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Herman Vinckers
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

Thema: Geluk

Geloof in geluk!

Elk jaar probeer ik het weer: een Oudejaarslot van de Staatsloterij. Gouden bergen worden mij beloofd, miljoenen euro’s in één keer of maandelijks twintigduizend. Met als klap op de vuurpijl 200 elektrische Mini’s. ‘Geloof in geluk!’, werd ons de afgelopen keer dag na dag toegeroepen vanuit de ether.

Het ritueel herhaalt zich bij mij eind april, met een koningsdaglot. Het zijn de enige twee keren in het jaar dat ik aan de loterij – aan énige loterij – meedoe, ik wil er niet van afhankelijk raken.

Het zal veel mensen niet anders vergaan, maar de voorpret is enorm. Voor 30 euro trakteer ik mezelf op een hoop mooie dromen. Ik kan weg van mijn kleine etage in Amsterdam-Oost en een heel pand aan de Reguliersgracht of een villa in de Plantage kopen. Ik kan (ik gá!) mijn baan opzeggen en alleen nog maar de mooiste boeken vertalen. Ik kan drie, vier, vijf keer per jaar op vakantie, of zo vaak als ik maar wil. Met de trein naar Moskou en Sint Petersburg bijvoorbeeld, of met de boot naar New York.

Ik blijf nog wel met een paar vragen zitten. Want hoe zat het ook alweer met mijn franciscaanse principes van eenvoud en armoede, van zorg om de planeet? En, zal de rijkdom me nou echt zoveel gelukkiger maken? Ik hoorde eens een winnares van een paar postcodemiljoenen zeggen: ‘Wij waren vóór die tijd al gelukkig, het zit ‘m niet in dat geld.’

Een paar keer heb ik het geluk gehad dat ik met een oudejaarslot een bescheiden geldprijs won, één keer zelfs 100 euro. En een plezíer ik daarvan heb gehad! Ik heb toen de helft verbrast en de andere helft geïnvesteerd in nieuwe loten. Zo kon ik nog twee rondes meespelen en daarna droogde de geldstroom weer op. Maar vier maanden later stond Koningsdag gelukkig weer voor de deur…

gepubliceerd op 19 januari 2021Alle columns