Vrijzinnige miniatuur #98

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Japke van Malde
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

Thema: Geluk

Glimlach

Als je een jongere vraagt “Hoe gelukkig ben je nu?”, en erna de tweede vraag stelt “Hoeveel dates heb je de afgelopen maand gehad?” is het interessant om te zien of er enig verband is tussen de twee antwoorden.

Als je de vragen andersom stelt, is er vast meer verband te ontdekken … niet dat daten voor iedereen even belangrijk is, maar het roept wel emoties op, gelukkige emoties, bij mooie ontmoetingen of verliefdheden, of verdrietige emoties van eenzaamheid of afwijzing.

Als de vraag naar de dates de eerste vraag was, zullen de emoties die het oproept meespelen in het antwoord op de tweede vraag: “Hoe gelukkig ben je nu?”

Je kan ook een andere vraag eerst stellen: over de financiële situatie of de relatie met ouders – ook dan zullen de opgeroepen emoties doorwerken in het antwoord op de vraag naar gelukkig zijn.

Waar je met je gedachten bent kan de gesprekken die je voert met anderen, je handelen en zelfs je dag kleuren. De schrijver van Spreuken wist dit ook: “een blij hart maakt het aangezicht vrolijk, maar door hartenleed wordt de geest verslagen.”
Het is nog niet eenvoudig om in deze tijd een blij hart te hebben. Ik kreeg een tijd geleden een tip van een jongere die zich bezig hield met wat gelukkig maakt.

Haar advies was: mocht je moeite hebben om je gedachten op te vrolijken, dan kan een simpel potlood uitkomst bieden. Niet om je gedachten op papier te zetten maar om er op te bijten. Probeer het zelf eens: doe een potlood tussen je tanden en je zult merken dat de spieren in je gezicht die je gebruikt om te glimlachen geactiveerd worden. Je hersenen ontvangen dan een geluksprikkel.

Stel jezelf dan de vraag over geluk. Ik ben benieuwd wat je zal antwoorden…

gepubliceerd op 22 januari 2021Alle columns