Vrijzinnige miniatuur #99

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Thomas Meerwijk
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

Thema: Gevangen

Als een kat

Ik zal beginnen met het schetsen van mijn huidige woonsituatie; ik woon in een flat in Amsterdam-West op 6 hoog samen met 2 van mijn vrienden en een kat genaamd Poema. Poema woonde vroeger aan het Vondelpark en was daar vrij om te gaan en te staan waar hij wou. Het etensbakje zorgde dat hij altijd wel weer terug kwam. Maar sinds Poema met mijn huisgenoot is meeverhuisd naar 6 hoog, heeft hij deze vrijheid niet meer. Een paar keer hebben wij geprobeerd hem die vrijheid terug te geven door hem met een klein tuigje uit te laten. We zijn er echter snel achter gekomen dat dat met een eigenwijze 16-jarige kater niet de makkelijkste opgave was.

Tijdens deze tweede lockdown heb ik pas voor het eerst echt begrepen hoe Poema zich voelde toen hij hier voor het eerst binnen kwam. Hoe je wereld ineens zo veel kleiner wordt, en hoe je, ondanks al je comfort, je ontzettend gevangen kan voelen.
Hiermee is ook mijn begrip voor Poema vergroot. Waar ik eerst raar opkeek als Poema van zijn ene slaapplek opstond en naar een ander plekje liep om weer verder te slapen, betrap ik mij er zelf nu op dat ik van mijn ene werkplek opsta en mijn laptop meeneem om op de bank weer verder te werken. Zoals Poema minutenlang kon kijken hoe ik aan het koken was, zo kan ik nu mijn tijd verdoen door te kijken wat Poema aan het doen is.

Dit alles laat zien dat de mens toch ook nog een beetje dier is, een dier dat nu naar vrijheid snakt, en hopelijk, al dan niet onder de restrictie van een klein tuigje, straks weer naar buiten mag.

gepubliceerd op 25 januari 2021Alle columns