Zomer 1939 – #188

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Carla Josephus Jitta
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

In de zomer van 1939 gingen wij met mijn ouders voor het eerst naar het buitenland met vakantie. We reisden met de trein via Luik, waar een ‘internationale watertentoonstelling’ was. Ik heb er geen enkele herinnering aan, behalve aan de naam en het internet vertelt me dat die tentoonstelling er inderdaad toen was. Mijn vader was als ingenieur waarschijnlijk geïnteresseerd en misschien mijn twee jaar oudere broer ook.
Ik vond de trein interessant, of was het juist het hotel waar we logeerden en waar de tafeltjes gouden schemerlampjes hadden met rode kapjes?

Onze reis ging vervolgens naar de Vogezen, naar een plaatsje aan een meer dat Lac Blanc heette. De naam klopte niet met wat ik zag, want het water was juist heel zwart en niet wit; dat zwarte kwam door de kleine kikkervisjes, die op de bodem geplakt leken. Als je met je hand of je voet voorzichtig door het water ging, vlogen de kikkervisjes uiteen en kwam er wit zand tevoorschijn. 

Ik speelde er met een Frans meisje, van wie ik mijn eerste Franse woordje leerde. Zij had een pop en ze legde me uit dat dat een poupée was. Dat vond ik maar raar , want het woord “poep” mocht je echt niet gebruiken in die tijd! Daarom zal ik het wel onthouden hebben!

Mijn vader las ’s morgens in bed voor uit een Nederlandse krant. Misschien ging het over Bruintje Beer wiens belevenissen we thuis ook altijd volgden.
Op een van die dagen las mijn vader in de krant dat er in Nederland een prinsesje geboren was die Irene zou gaan heten; dat betekent vrede. Misschien was ze zo genoemd in de hoop dat de vrede, waarin we op dat moment nog leefden, stand zou houden.

Enkele weken later deed Duitsland een inval in Polen. Die gebeurtenis zou het begin van de Tweede Wereldoorlog betekenen; Op mijn zevende jaar zal ik dat nog niet beseft hebben, ook niet dat die oorlog ons leven volledig zou veranderen…

Maar nu weet ik dat het goed is dat je niet tevoren weet wat het leven voor je in petto heeft.

 

gepubliceerd op 28 mei 2021Alle columns