Zomerflair – #189

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Herman Vinckers
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

‘s Zomers op wandel- of fietsvakantie kom ik weleens een man tegen die de wereld met een open blik tegemoet treedt. In Frankrijk roept hij vanaf de fiets ‘Bon appetit!’ tegen iedereen die langs de kant van de weg zijn tanden in een baguette met brie zet, in Duitsland doet hij niets liever dan een praatje aanknopen met medegasten in de campingkeuken, in Denemarken probeert hij het altijd weer even, dat grappige, maar o zo lastige Deens, en overal elders komen zijn kennis van het Engels en de ingestudeerde basiswoordjes van het land ter plaatse (‘hallo’, ‘alsjeblieft’, ‘dank je wel’, ‘ja’, ‘nee’, ‘tot ziens’) goed van pas om contact te zoeken. 

Hij heeft een flair die een beetje doet denken aan die van Arnout Hauben, de Belgische televisiemaker van schitterende reisprogramma’s als ‘Rond de Noordzee’, ‘Dwars door België’ en – momenteel te zien op de VRT – ‘Dwars door de Middellandse Zee’. Arnout ziet in iedere persoon die hij ontmoet en aanspreekt (‘Hallo, ik ben Arnout, en dit zijn mijn vrienden Ruben en Philippe’) een potentieel interessant verhaal. Wat vaak nog blijkt te kloppen ook.

De man die ik ‘s zomers tegenkom tijdens het wandelen of fietsen heeft op dat moment de omstandigheden mee: het is vakantie, mooi weer (meestal) en alles wat hij nodigt heeft draagt hij op zijn rug of zit in zijn fietstassen. Hij is als ‘The Vagabond‘ uit de ‘Songs of Travel‘ van Ralph Vaughan Williams: ‘All I seek, the heaven above and the road below me.’

Deze zelfde man zie ik ook geregeld zich voortbewegen in het Amsterdamse verkeer. Soms net zo vrij als tijdens zijn vakanties, maar vaker in zichzelf gekeerd, haastig op de fiets of te voet van A naar B, vol ergernis over iedereen die hem voor de voeten komt. Het een kan natuurlijk niet zonder het ander bestaan: geen buitenlandse vakantie zonder dat daarvoor vele uren gewerkt moet worden, geen ultieme vrijheid zonder af en toe ook knellende verplichtingen. Maar o, wat gun ik deze man veel zomerflair, niet alleen op vakantie, maar het hele jaar door.

gepubliceerd op 31 mei 2021Alle columns