Zomersandaal, feestmuiltje en orthopedische schoenen – #185

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Holkje van der Veer
Voorgelezen door Holkje van der Veer
Geluidsmontage Seth Mook

Ik draag mijn hoge orthopedische schoenen elke dag en bij alle gelegenheden, zowel in de zomer als in de winter.
Ik verlang wel eens naar iets anders, bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om te kunnen dansen op een zomers hakje, of een wandelingetje op een feestelijke pump met een strikje. 

Mijn lichamelijke mankementen zijn de afgelopen jaren toegenomen. Hierdoor zijn er steeds meer medische accessoires, zoals orthopedisch schoeisel en een wandelstok mijn huis binnengekomen. Daar is niets mis mee, ze vergroten mijn zelfstandigheid. Maar, medische hulpmiddelen zijn vaak saai en niet mooi.
Het kleurtje van mijn schoenen heb ik zelf uitgekozen, maar dat is het dan ook; meer heb ik niet te kiezen. 

 In het laatste hoofdstuk van het evangelie volgens Johannes zegt Jezus tot zijn leerlingen:
Waarachtig, ik verzeker je: toen je jong was deed je zelf je gordel om en ging je waarheen je wilde, maar wanneer je oud wordt zal een ander je handen grijpen, je je gordel omdoen en je brengen waar je niet naartoe wilt. 

Waar het mogelijk is, verzet ik mij tegen afhankelijkheid en tegen lelijkheid. Ik wil mijn vrijheid zo lang mogelijk behouden. Creativiteit is mijn vriend en mijn antwoord geworden en dit heeft alles te maken met geestkracht en ook met veerkracht. 

Ik heb een aantal schoentjes verzameld, in miniatuurvorm. Nu het rond het pinksterfeest buiten zonnig en warm is, haal ik ze uit de kast. Met deze hakjes versier ik mijn verlangen.
Geef je over aan je creativiteit en veerkracht zal je antwoord zijn! 

Ik hoop dat de handen van anderen, die ook jou ooit zullen brengen waar je niet wezen wilt, gevuld zullen zijn met creativiteit, behoedzaamheid en tederheid. 

gepubliceerd op 25 mei 2021Alle columns