Zomertijd  – #174

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Thomas Meerwijk
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Zomer

Als kind leek de zomer vroeger altijd zo eindeloos.
Nog te jong om een echt besef van maanden of weken te hebben. Elke dag opnieuw proberen af te spreken met vrienden of vriendinnen. Je werd meegenomen door je ouders, naar een vreemd land of een onbekende stad, en je liet je leiden zonder te weten waar je nou echt naartoe ging. En als je dan terug kwam, was er nog steeds meer tijd. Tot je op een dag te horen kreeg dat dit de laatste vrije week was, en plots, de school weer begon.

Maar naarmate ik ouder werd veranderde dit perspectief, je krijgt een beter idee wanneer de vakantie begint en ophoudt en je vult je agenda met vakanties, uitstapjes en dinertjes. Opeens lijkt de zomer zo kort.
Maar de zomer is niet het enige wat lijkt te veranderen.

Ik zit nu nog in de periode waar de tijd eindeloos lijkt. Ik heb het gevoel dat ik elke dag nog een andere kant op kan, en ik nog geen goed idee heb waar ik naartoe wordt geleid, maar dat is aan het veranderen. De maanden worden korter en er wordt meer gepland, vrienden zoeken naar een vaste baan en de keuzes worden minder breed.

Dit is een natuurlijk gevolg van het ouder worden, maar er is toch iets in mij dat wil blijven vasthouden aan die eindeloze zomer. Iets dat wil blijven leven met de dag, en de vrijheid wil blijven behouden om andere paden te bewandelen. De tijd gaat door, dus moet ik bepaalde paden gaan. Maar met mijn ogen gericht op kleine zijpaadjes, kijk ik vooruit en geniet van de zomer die komt.
Tot plots de school weer begint.

gepubliceerd op 10 mei 2021Alle columns