Blog 7 ‘Het verlangen geraakt te worden’ – bijdrage van Eli Valeton

door Joost Röselaers

Ik hoorde kort geleden het advies dagelijks drie dingen te benoemen om dankbaar voor te zijn.

Het sluit mooi aan bij mijn dagelijks leesmoment in “God aan”. Dat is een soort Remonstrants brevier met voor elke dag een meditatieve tekst of een verhaaltje met een speciale boodschap. Er staan hele goede teksten in! Het lukte beslist niet elke dag een moment te vinden voor dit kleine ritueel. Maar in deze stille corona-tijd is dat niet zo moeilijk en doe ik het vrijwel elke ochtend.

In de tekst voor 7 februari, over psalmen en bidden, wordt iemand aangehaald die zegt: “Eigenlijk zouden wij iedere avond voor het slapen gaan drie dingen aan God moeten noemen, die op die dag voor ons echt goed waren, om God daar dan voor te danken”. Dat sprak me aan en sindsdien probeer ik daar mijn avondritueel van te maken. Al val ik soms al in slaap voordat ik drie momenten heb kunnen noemen!

Na een poosje merkte ik dat ik overdag, als ik iets fijns of moois meemaakte, dacht: “Dit moet ik onthouden, dan is dat vanavond een van de drie dingen!” En als ik er dan voor het slapen gaan God voor bedankte was het net of Hij glimlachte en zei dat Zij het al wist: “Ik was er immers bij!”.
Toen nam ik me voor om op het moment van bewustzijn van iets goeds meteen een schietgebedje vol dankbaarheid naar de hemel te sturen.

gepubliceerd op 8 juni 2020Alle columns