Blog 9 ‘Het verlangen geraakt te worden’- bijdrage van Mark van Praagh

door Joost Röselaers

Lente weide, olieverf 60 x 80 cm, 2020

In het voorjaar schilder ik al 18 jaar in Bourgondië buiten in de stilte, buiten in de natuur, wanneer alle groenen nog zo fris en verschillend en rijk van kleur zijn.
Dat miste ik de afgelopen maanden. Hoewel ik bij landschappen meestal niet naar foto’s werk, maar het liefst echt buiten in de natuur, “live” en “a prima vista”, heb ik nu naar foto’s en herinnering en verbeelding geschilderd. Dat bleek ook fijn te zijn, juist doordat we een beetje opgesloten waren.
Ik kijk altijd in de natuur naar de dynamiek van de speelse ritmes en texturen in grassen en bladeren en die honderden schakeringen in tintelende kleuren. Ik houd ook van de ruimte, de verte en de stilte die daar nog zo aanwezig is. Ik voelde me bijna echt daar buiten in het veld, horende de vogels, voelend de zachte wind. Ik was verbaasd dat herinnering en verbeelding zo zijn werk kon doen, Het kan je gelukkig maken: her-inneren.

Uitzicht langs bomen en Bloeiende bermen, olieverf, 60 x 80 cm

gepubliceerd op 10 juni 2020Alle columns