Blog 55 ‘Liefde in tijden van Corona’ – bijdrage van Willem Meijer en Ben Koning

door Joost Röselaers

Deze vuurvogel stuur ik na overleg met Ben Koning uit Bussum. Ben verraste ons met deze kleurige vuurvogel als een groet en bemoediging in deze soms somber stemmende tijd. Mijn spontane reactie was : deze vogel wil ik delen met alle Vrijburgers.

Ben is bekend met Vrijburg, heeft vroeger al geëxposeerd met zijn beelden in de Moddermanzaal. Deze vogel roept bij mij het verlangen op weer vrij te kunnen uitvliegen. Zijn kleurige vleugels fascineren mij door hun vrolijkheid.

Willem Meijer

DE VUURVOGEL (plexiglas spuitverf 95 x 46 x 2 cm), Ben Koning

Onlangs heb ik mijn wat sombere en uitgebluste vuurvogel voorzien van nieuwe en kleurrijker vleugels, daarmee zweeft zij nu weer vol elan in de tuin. Deze vuurvogel was bedoeld als mijn bijdrage aan een gezamenlijk kunstwerk van de leden van Bussumse kunstkring Artes, in het kader van 75 jaar bevrijding, of dat er nu nog van komt is overigens tamelijk onzeker.

De vuurvogel is een fabeldier uit de Russische folklore, de magische vogel heeft ogen van edelstenen en vlammende veren. Die veren zijn zo fel dat ze een kamer konden verlichten, zelfs als ze geplukt waren. Het is een bovennatuurlijk wezen dat er altijd weer in slaagt de dood te overwinnen. De enige menselijke emotie die zij kent is angst: de angst om haar vrijheid te verliezen.

In de folklore gedraagt de vogel zich als een held. Hij brengt levenswater naar een prins die vermoord dreigt te worden, hij redt een koopman uit de klauwen van een heks en terloops helpt hij ook nog eens dertien betoverde prinsessen te bevrijden.
De vuurvogel vertegenwoordigt het goede, hij helpt degenen die in de knel zitten en bevrijdt hen die vastzitten.

De vogel zelf brengt geen geluid of gefluit voort. Dat gebrek is echter heel goed te compenseren door op de achtergrond Igor Stravinsky’s Ballet L’Oiseau de Feu ten gehore te brengen. Zo wordt het een drieluik: beeld, folklore en muziek.

Ben Koning

gepubliceerd op 11 mei 2020Alle columns