Blog 59 ‘Liefde in tijden van Corona’- bijdrage van Carolien Morée

door Joost Röselaers

Hij schenkt het zijn lieveling in de slaap

Peter Nissen, Remonstrants predikant te Nijmegen en hoogleraar Oecumenica deelde op Facebook een link waar Tim Mead, countertenor, uit Nisi Dominus van Vivaldi het Cum dederit zingt.

Hij vertelt dat Vivaldi Psalm 127 vers 2 op muziek zette: “Hij schenkt het zijn lieveling in de slaap”.

De schoonheid van de muziek en prachtige stem troosten en ontroeren mij. En doen me terugdenken aan mijn ouders; zij hielden beiden erg veel van klassieke muziek. En gaven mij mee dat in tijden van veel leed, muziek troosten kan. Net als in goede tijden zang en muziek mij nog meer kan optillen.

Het Nisi Dominus hoorde ik voor het eerst toen ik 15 of 16 was. In de vertrouwde sfeer van mijn ouderlijk huis. Ik voel nu verdriet om hen die eeuwig in slaap zijn en onbereikbaar. En troost dat er rust is voor hen; rust en verstilde eeuwigheid welke ook mij toevalt.

Tim Mead – Vivaldi – Nisi Dominus (RV608) – Cum dederit

Cum dederit dilectis suis somnum
ecce haereditas Domini, filii:
merces, fructus ventris

Want hij verleent rust aan degenen die hij liefheeft:
zie, kinderen zijn een erfenis van God:
Een beloning, vrucht van de schoot.

gepubliceerd op 15 mei 2020Alle columns