Blog 67 ‘Liefde in tijden van Corona’- bijdrage van Joan de Roos

door Joost Röselaers

Is God liefde?

Voor wie in deze bange tijd veel thuis moet zitten heb ik drie puzzelvragen om stevig de tanden op te bijten.

Vraag een: ben ik eenzaam of alleen, of allebei?
Een goede vriendin van me is vlak voor de coronatijd in een verpleeghuis opgenomen. Ze woonde alleen en wil ook nu dolgraag alleen zijn. Ook voelt ze zich eenzaam door haar ziekte en afgescheiden zijn van familie en vrienden.
Mijn moeder kwam uit een gezin met 12 kinderen en heeft vier zonen gebaard, ze was eigenlijk nooit alleen. Toch zei ze me eens: ieder mens is in feite eenzaam.

Vraag twee is: als je verliefd bent wil je dan iemand hebben of iemand zijn?
Zelf ben ik mijn leven lang verliefd. Soms is dat plezierig, vaak pijnlijk. Ik zou soms iemand willen hebben, soms iemand willen zijn: zo mooi van binnen en van buiten zou ik willen zijn. De beer gaat helemaal los als het allebei het geval is: iemand willen hebben en die willen zijn.

Vraag drie is: is God liefde?
Een heel goede vriend van me zegt me steeds dat God liefde is. Die vriend is niet een trouwe kerkganger, maar meent dat toch te weten. Ik ga graag naar de kerk, met name voor het zingen, maar weet niet zo zeker of God liefde is. Lees de Bijbel! Veel gelovigen die ons voorgingen hebben heel andere verhalen over God.

Geloof is vertrouwen, hoorde ik iemand laatst in een preek zeggen. Het is een hele kunst om te vertrouwen, maar als ik zing lukt het me het best. Ik kan niet wachten tot er in de kerk weer mag worden gezongen!

Als je een oplossing hebt voor één van deze vragen, nog het liefst voor alle drie, dan kun je mailen naar jg.deroos@kpnplanet.nl.

gepubliceerd op 23 mei 2020Alle columns