Blog 57 ‘Liefde in tijden van Corona’- bijdrage van Luc Tanja

door Joost Röselaers

Handen wassen

In de daklozenopvang is het goede voorbeeld geven noodzakelijk om de corona hygiënemaatregelen ingevoerd te krijgen. En dus was ik mijn handen. Vaak ook. In het begin vond ik een het een uitdaging om aan het RIVM voorschrift van 20 seconden handen wassen te kunnen voldoen. Ik heb daar wat op gevonden. Elke keer als ik mijn handen was, bid ik het Onze Vader.

Ik was mijn handen en bid het Onze Vader. Bidden wordt zo iets lijfelijks. Het bidden gebeurt in mijn handen. Elk deel, mijn vingertoppen, mijn polsen, tussen mijn vingers; alles krijgt aandacht. Steeds weer met die woorden Onze Vader, die in de hemelen zijt …. .

Bidden met je lijf. Voor een protestantse jongen is dat geen vanzelfsprekendheid. Ik ben gewend te bidden in mijn hoofd, met woorden. Daar is nu mijn lijf bijgekomen. Het gebed vormt zich in mijn handen. Ik bid opdat de wereld gezond blijft. De wereld om mij heen, de mensen die ik ontmoet in de opvang. Zij en ik blijven gezond door mijn biddend handenwassen.

RIVM heeft mijn gebedsleven verrijkt.

Luc Tanja

(werkt bij het Leger des Heils in Almere-Haven)

gepubliceerd op 13 mei 2020Alle columns