Blog 31 ‘liefde in tijden van Corona’- bijdrage van Sarah Gantzert

door Joost Röselaers

Waarschijnlijk weet niemand wat dat is.

Ik kwam erachter toen ik mijn de keuken wilde opleuken. Bij een antiquair vond ik perfect natuurgetrouwe afbeeldingen van wijnstokken uit het begin van de 20ste eeuw. Het was precies wat ik zocht voor mijn Mediterrane huisje.

Dit kunstig ambacht is ontstaan aan het einde van de 19de eeuw toen zich in deze streek een ware ramp voordeed. Wel 80% van de wijnstokken werd aangetast door ziekte en ongedierte. Het dompelde de streek in grote armoede. Met opstanden tot gevolg. Er ontstond de behoefte nader onderzoek te doen en de soorten wijnstokken in kaart te brengen.

Sindsdien is het helemaal goed gekomen met de Franse wijn en hebben we er deze mooie afbeeldingen aan over.

De 13de-eeuwse Zenmeester Dôgen leert dat het negatieve en het positieve met elkaar verbonden zijn zoals de twee zijden van een vloeipapiertje.

gepubliceerd op 17 april 2020Alle columns