Blog 35 ‘Liefde in tijden van Corona’- bijdrage van Claartje Kruijff

door Joost Röselaers

Gebeden zijn gedachten gedrenkt met innigheid

Al jaren staat er een vrolijk stel op vrijdag noten te verkopen op de markt in ons dorp. Op een vrijdagochtend stond de vrouw van het stel alleen. Aan de luifel van de kraam hing een brief waarin ze schreef dat haar man plotseling was overleden. En dat ze, zo goed en kwaad als het kan, de kraam zal blijven runnen. Ze vroeg in haar brief aan klanten om er niet over te beginnen of naar te vragen: ‘ik kan er niet over praten’. Het was stiller dan gewoonlijk om en nabij de kraam. Ieder kocht de eigen noten met zachtere en stillere gebaren. Ik voelde een bepaalde eerbied. In plaats van nootjes hadden we ook allemaal een kaarsje kunnen aansteken. In gedachten een arm om haar heen. In gedachten dichterbij haar dan ze ooit zal weten: dichterbij het eigen – vaak stille – verdriet. De vrouw had het onzegbare woorden gegeven: ‘ik kan er niet over praten.’ Bovendien moest de dapper zijn: ‘s ochtends in alle vroegte op om de kraam weer op te zetten. In het briefje van de vrouw van de notenkraam las ik een dubbele boodschap: Ik breek als ik er ook maar één woord aan wijd en niemand heeft ook maar één woord dat mij helpen zal. Dit is te groot.

Het is opvallend hoe zo een gebeurtenis, hoe zulk verdriet ons dichter en nader tot elkaar kan brengen. We kunnen wat er gebeurt niet goed plaatsen en hebben dan geen woorden. Wanneer onze kleine levens worden opengebroken worden we op een bepaalde manier aan elkaar overgeleverd en komen we in contact met iets groters en saamhorigers dan we tevoren kende. Agenda’s zijn niet meer belangrijk en al ons moeten valt weg. We stonden daar samen met lege handen. Ieder voor zich met een gat in ons hart, ieder stilgevallen, waren we voor even één.

Ik moest, terwijl ik stilletjes om een zakje noten vroeg, denken aan woorden van Henriëtte Roland Holst:

Gedenk mij in uw gebeden!
Gebeden hebben kracht:
Zij komen als stralen gegleden
Door onze nacht.

Gebeden zijn gedachten
Gedrenkt met innigheid

Hun mild-bewogen vrede
Geneest de eenzame pijn,-
Gedenk mij in uw gebeden,
Opdat ik geheeld moge zijn.

gepubliceerd op 21 april 2020Alle columns