Blog 37 ‘Liefde in tijden van Corona’- bijdrage van Katinka van der Eerden

door Joost Röselaers

Net terug van een maand Kenia, viel ik middenin de corona-kwestie in Nederland. In Kenia speelt dat dan nog niet zo. Maar daar liggen virussen en infecties op elke straathoek op de loer. Horend bij de dagelijkse realiteit.

Elke keer als ik in Kenia ben, raak ik onder de indruk van het aanpassingsvermogen van mensen aan grillige omstandigheden. En de creativiteit die dat teweegbrengt.
Een crisis schijnt mensen creatief te maken. In Kenia is het voor veel mensen elke dag crisis, op allerlei vlakken. En met veerkracht en vindingrijkheid voegt men zich. Vindt nieuwe wegen. Rekt grenzen op. Voor mij een bron van inspiratie voor levenskunst.

En levenskunst, die hebben we nu hard nodig.

Hier een gedicht van Toon Tellegen. Ik zie ons erin uitgedaagd om elke keer een stapje meer te doen, verder te gaan, dan we zelf dachten dat we konden. Wie weet hoe inventief we zijn in deze ongekende tijden.

Ik trok een streep:
tot hier,
nooit ga ik verder dan tot hier.

Toen ik verder ging
trok ik een nieuwe streep,
en nog een streep.

De zon scheen
en overal zag ik mensen,
haastig en ernstig,
en iedereen trok een streep,
iedereen ging verder.

gepubliceerd op 23 april 2020Alle columns