Blog 39 ‘Liefde in tijden van Corona’- bijdrage van Diederik Vogelpoel

door Joost Röselaers

De achterkant van het rijke land.

Ik ben lid van het oecumenisch Open Kerk team in Bussum. Bussum wordt door vrijwel iedereen geassocieerd met het Gooi, met villa’s en rijke boeren. Maar wie de tijd neemt om al lopend of fietsend door Bussum een steegje in te slaan en achter de villa’s te kijken, komt tot zijn of haar verrassing in smalle straatjes met vervallen kleine arbeiderswoninkjes en verlaten oude bedrijfjes waarin ook vaak half legaal wordt gewoond. Het zelfde geldt overigens voor Hilversum.

Ook in de Bussumse Open Kerk op marktdag, komen kwetsbare mensen, vaak uit de ouderenzorg, de verslavingszorg en de gehandicaptenzorg. Ik ken ze dus.

Dat laatste geldt ook voor de kwetsbaren in mijn eigen dorp, het grote forensendorp Mijdrecht. Niet alleen Youp van ’t Hek en andere bekende Nederlanders krijgen corona longontsteking. Ook de kwetsbaren uit de ‘achterstraten’.

En ja, ik ben er, om de pastores van de PKN Mijdrecht te versterken, en de vrijwilligers van het Welzijn. Meestal om kwetsbaren telefonisch te steunen, soms om boodschappen te doen. En daarnaast ben ik ook blij voor de steun die ik zelf ontvang, waar nodig, voor mijn kwetsbare kanten als bijna 73-jarige. En zo nodig pas ik even op het dochtertje van de buren, dat niet naar de kleuterschool kan, als de moeder onverwacht de deur uit moet.

Ik denk hierbij aan de steun die Ruth en haar schoonmoeder kregen toen zij vanuit den vreemde in Israël terechtkwamen. En aan de redding van de reiziger door de barmhartige Samaritaan.

Het gaat dezer dagen immers niet om de ‘de achterkant van het gelijk’, maar veel meer om de achterkant van het rijke land!

gepubliceerd op 25 april 2020Alle columns