Verslagavond Moldavie 2005

Op vrijdagavond 7 oktober 2005 om 20.00 uur deden de deelnemers aan de Moldavië-reis (18+) verslag van hun reis in die zomer.

IMG_2696_toren
Foto Ernst Blaauw, Soroca, Moldavië
met op de achtergrond de rivier de Nistru

Hieronder volgt een kort fragment uit ‘Zomerreis 2005 Moldavië’ (36 pp.), het verslagboek van deze reis (tekst: Lilian Roos).

Ivancea in Moldavië

Vandaag staat het klooster van Orhei-Vechi op het programma. Maar eerst gaan we douchen! Een jerrycan gevuld met water uit de waterput, dus ijskoud water, houd je boven je hoofd en dan is het de kunst dat je je zo snel mogelijk hebt ingezeept en zo snel mogelijk weer hebt afgespoeld. Oké, het is lekker als je gedoucht hebt en je je weer fris voelt maar het blijft natuurlijk wel ijskoud. Het is nog een stuk rijden en we verplaatsen er ons in groepjes van vier er heen. In de eerste groep mag Ernst rijden. In de tweede groep rijdt Willem heen en ik terug. Hartstikke leuk is dat autorijden in een vreemd land. Orhei-Vechi ligt op een berg tussen twee dalen in (logisch) en is via een slingerweg te bereiken. Door de eeuwen heen heeft de rivier een enorme berg laten ontstaan. Het klooster is uitgehouwen in de rots en binnenin is plaats voor een aantal monniken die aan één enkel ruimte van één m2 genoeg zouden moeten hebben om tot God te komen. Nu woont er nog maar één monnik die er voor de bezoekende mensen is en zo zijn dienst kan doen in het klooster. Vanaf het klooster heb je uitzicht op de grotwoningen die aan de overkant van de vallei te zien zijn waar we helaas niet heen kunnen. Beneden is nog een klein museumpje ingericht met oude voorwerpen die zijn gevonden op en rond de berg.

foto_verslag_Moldavie

Het verslagboek kan besteld worden bij juggs@vrijburg.nl