Catharina van Leeuwen (mei – juli 2010)

‘Van de Vierde naar de Vijfde Dimensie in Ons’

De titel van deze tentoonstelling heeft volgens Catharina van Leeuwen alles te maken met: ‘De evolutie van het bewustzijn’. Dit thema speelt een grote rol zowel in haar leven als in haar werk. Volgens Catharina leven wij in de vierde dimensie, d.w.z. onze gedaante is driedimensionaal en de tijd is dan de vierde dimensie. Als je bij de vierde dimensie ‘het spirituele in ons’ voegt, kom je in de vijfde dimensie. In deze dimensie vinden ‘we de inspiratiebron van alles’.
Van het begin af aan was het voor Catharina duidelijk dat zij als kunstenaar een verbinding wil leggen tussen het verleden en het heden; van materiaal met een ouderwetse uitstraling wil zij een nieuwe creatie maken die een onontkoombare toekomst in zich heeft. Zij plaatst haar werk op een lijn met ‘de evolutie van ons bewustzijn’.

The DreamKeeper“Het beeld dat op mijn geestesoog verschijnt, wordt door mijn handen tot kunstobject gemaakt. Een momentopname in de tijd, in vorm gefixeerd. World of Form = Spirit in Action = Evolution Vaak weet ik niet meteen wat de voorstelling betekent, tot pas later wanneer mijn hersens verklaren wat via mijn hart naar binnen kwam!”

Met deze woorden geeft Catharina aan hoe haar werk tot stand komt. Voor ze tot de manier van werken kwam die geleid heeft tot de ‘wall hangings’ die in de Moddermanzaal getoond worden, heeft ze zich bezig gehouden met grafisch ontwerpen, het ontwerpen van interieurs en landschappen en het vervaardigen van sieraden.
Na jaren in het buitenland gewoond te hebben, is Catharina van Leeuwen teruggekeerd naar haar geboortestad Amsterdam. Hier pakte zij haar kunstenaarschap weer op en begon met het ontwerpen van sieraden en kleine objecten. Haar werk werd tentoongesteld en verkocht in diverse museumwinkels. Ruim zes jaar geleden begon Catharina met het vervaardigen van ‘wall hangings’, die allemaal een spiritueel thema hebben. Ze maakt daarbij gebruik van diverse materialen zoals: hout, albastine, textiel, Indiaas papier, schelpen, scherven en stenen. Door middel van haar soldeerverbindingstechniek creëert ze er een harmonisch geheel mee.