Cuts, tweedimensionaal werk van Pape Kattenberg september-oktober 2013.

 “A simple cut or series of cuts acts as a powerful drawing device able to redefine spatial situations and structural components”                                     (Gordon Matta-Clark)

De tentoonstelling Cuts in de Moddermanzaal van Stichting Vrijburg in Amsterdam toont van 15 sept. t/m 31 okt. 2013 tweedimensionaal beeldend werk van Pape Kattenberg (Zeist, 1954).

De expositie bestaat uit interventies in bestaand schilderkunstig werk, van een paneel uit de 17de eeuw (Herkomst: AAG, No. 424, 2012 p.57, Naar Peter Paul Rubens, Maria met kind, Olieverf op paneel, 78,7×58,9cm) tot eigentijdse prints op linnen van de retailers Blokker en de Action.

De ingrepen zijn een vorm van deconstructie.  Door cuts, uitsneden met cirkelzaag of bewerkingen met stanleymes, krijgt de bestaande afbeelding een aangescherpte betekenis.

De cuts intensiveren de kijkervaring van de beschouwer. De holes nodigen uit tot een verinnerlijkte en gepersonaliseerde kijkervaring.

Pape Kattenberg is geobsedeerd door het gat. Het staat symbool voor gemis en is een mystiek archetype. Het werk heeft een contemplatieve dimensie. De bestaande beeldende prestatie (of respectabele poging daartoe) wordt herleid tot zijn elementaire vorm, de leegte. Het verlies van het authentieke beeld geeft betekenis aan het origineel, de oorsprong van het verlangen: vervulling.

Het tentoongestelde werk is proto-religieus, dit of in representatie (bijvoorbeeld in de afbeelding Madonna met kind),  of in verwijzing (zoals in titels als Teshuva 1 en 2 uit de Serie F*cking Jewish Paintings) of in een combinatie ervan, zoals het paneeltje St. Mary or the Phenomenology of Feminism, 2013 (33×17,5 cm).

De expositie, ook het door Heithuis’ castratie RK kritische For the Love of God and to commemorate with affection Henk Heithuis, 2012  (110×175 cm),  een (indachtig Jezus’ woorden uit Matth. 25:40) bewerking van Jaak Coomans’ Jongenskoor en Christus aan het kruis, 1928 (Herkomst: Venduehuis,  No.12-04 kavelnummer 60-0065) uit Kattenberg’s  serie The Lord is truly cut out/De Heer is waarlijk uitgesneden,  is geen provocatie van een burgerlijke beleving van religie.

werk-peter

De tentoonstelling bevat ook een paar leftovers, waaronder de werken The Body of Christ as a Child, 2013 en The Body of Christ as a Corpse, 2012.

In dit laat-christelijke tijdperk intensiveert het hybride karakter van Pape’s kunstenaarspraktijk zijn artistieke productie. Hij kiest er voor om de kracht van godsdienst te laten zien door de blik van de kijker te richten op wat er niet is: – Void.

Cuts van Pape Kattenberg in Stichting Vrijburg,  Herman Gorterstraat 31, Amsterdam : t/m 31 oktober 2013.

De opening wordt verricht door prof. dr Arjo Klamer op 15 september om 11.45 uur.

De e-catalogus kunt u als volgt downloaden:

1 download catalogus in zip-formaat via link: https://docs.google.com/file/d/0B7Y8wCFZnQ4MWjJURTdoOUdJRmc/edit?usp=sharing
2 extract zip
3 download albelli software: http://cache.download.filecatalogue.com/albelli7_NL.exe
4 installeer en open albelli
5 product openen, navigeer naar “peter cuts 2.ALB”
6 bestellen en vervolg verdere stappen.