Nieuwsbrief 2014

Nieuwsbrief nr 37

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief

aanbidding der herder

Kerstavond 22 uur, warme kerstsferen met ook een serieuze noot
Liederen zingen vooraf (met ons onvolprezen koor onder leiding van onze dirigent Tristan Knelange), glühwein achteraf, en een mooie viering daar tussenin, waarin zeker ook een serieuze noot klinkt. Ons kerstthema is “welwillendheid”, want de vrede van kerstmis is aan mensen van goede wil. Kerstavond in de kerk is een moment om tot stilstand te komen om van daaruit een hoopvol de toekomst in te gaan. Zonder welwillendheid geen vrede, daarom zetten we ons beste beentje voor.
U bent vanaf 21.30 uur welkom, de voorganger is Joep de Valk.

kerst2013

 

Kerstochtend 10.30 uur, kerstspel en kerstviering
We spelen het kerstspel, waaraan alle kinderen (en wat volwassenen) spontaan mee kunnen doen. Het wordt een mooie inspringopvoering. Vorig jaar als engel, dit jaar als Maria? Vorige keer herder,  nu Jozef? Misschien ben je dit jaar wel een ánder schaap, want je verandert elk jaar een beetje. Natuurlijk wordt er ook gezongen bij het kerstspel: het refrein van ‘Geen plaats’ (de ouderen zingen de coupletten) en muziek bij ‘Midden in de winternacht’. Naast het kerstspel is er ook een lezing en een overweging. Dus van 0-100, iedereen van harte welkom.
Voorgangers zijn Dik Mook en Jessa van der Vaart

kerstballen

 Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr 36

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief
 • Zondag 7 december 10.30 0-100 dienst: 2e Advent en doop

levendwater

Zondag 7 december 10.30 0-100 dienst: 2e Advent en doop
Advent betekent “naar toe gaan”. Het wordt een voorbereiding op Kerstmis.
Er wordt een kindje gedoopt, Cato, er zijn veel kinderen om dat mee te maken. De inhoud gaat over een visioen, waarbij levengevend water een steeds grotere stroom wordt en zelfs de Dode Zee levend maakt.
Wat maakt ons nu echt levend?

Iedereen van 0-100 is welkom en de voorganger is Joep de Valk.

0-100 koffer

 

 Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 35

header.png

cantorij2013

Zaterdag 29 november 14.00 Zangmiddag met de cantorij
De Vrijburgcantorij nodigt iedereen van harte uit om mee te doen aan de langzamerhand traditioneel geworden samenzangbijeenkomst. Onder leiding van onze dirigent Tristan Knelange brengen we elkaar met oude en nieuwe advents- en kerstliederen in de stemming van de feestelijke decembermaand.

De middag duurt van 14.00 uur tot 17.00 uur. Halverwege is er tijd voor een kopje koffie of thee en na afloop praten we na onder het genot van een glaasje.

Wij kijken ernaar uit, u ook?

kerstballen

 Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 34

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief
 • Zaterdag 22 november 10.00u VVP Themadag Hoe vrijzinnig was Rembrandt?
 • Zondag 23 november 10.30u Gedachtenisdienst

herdenken

Zondag 23 november 10.30 Herdenking van onze overledenen
Afgelopen jaar hebben wij 11 leden en vrienden afscheid moeten nemen. Wij missen hen en wij zullen hen a.s. zondag samen met hun familieleden herdenken.
Natuurlijk zullen in de herdenkingsdienst ook anderen in uw gedachten zijn, voor ieder op een verschillende manier. Er zal in deze dienst gelegenheid zijn om verlies van onszelf of van onze naasten op stille wijze te gedenken.
Onze eigen cantorij zal de dienst opluisteren. Voorgangers zijn Joep de Valk en Jessa van der Vaart.

rembrandt

Zaterdag 22 november 2014 10:00 Hoe vrijzinnig was Rembrandt?
De Landelijke VVP nodigt u van harte uit deel te nemen aan deze themadag in Vrijburg, met Gerda Hoekstra over ‘De God van Rembrandt’ en Corrie Jacobs over wat de mensen op zijn schilderijen bij ons teweeg brengen. ’s Middags Rijksmuseum. Kosten: € 20, excl. vervoer en museumentree.

 Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 33

header.png

Seculier Allerzielen zaterdagavond 1 november 2014

Graag breng ik een mooie bijeenkomst onder je aandacht ter herdenking van overleden familie of andere dierbaren. Het is een niet-religieuze herdenking, maar wel in Vrijburg (zie flyer hieronder). Vooral muziek, zang, stiltes en enkele woorden. De kern is het zingen van de namen door het koor. De namen kun je opgeven bij binnenkomst, als je wilt. Mocht je mensen kennen die van deze bijeenkomst zouden moeten weten, aarzel dan niet deze mail door te sturen.

Bij voorbaat dank en hartelijke groet,
Joep de Valk
0653 391524

allerzielen3

Nieuwsbrief nr. 32

header.png

Logo Vrijburg laat voorgaan

Martijn Oosterhuis

Martijn Oosterhuis

Zondag 19 oktober 10.30 Vrijburg laat voorgaan

Voorgangers zijn ds. Jessa van der Vaart en cabaretier en stand-up comedian
Martijn Oosterhuis.
Vanaf 1994 is Martijn Osterhuis actief als cabaretier en stand-up comedian.
Inmiddels heeft hij honderden optredens op zijn naam staan en is hij al jarenlang een
graag geziene gast in het Comedy Café te Amsterdam. In 1997 won Martijn de
persoonlijkheidsprijs van Cameretten en in 2004 behaalde hij met het BNN
programma de LAMA’s een nominatie voor de Televisierring.
Het succes van Martijn Oosterhuis is bepaald niet vanzelfsprekend. Hij heeft een bipolaire
stoornis, waarbij depressies en manische periodes elkaar afwisselen. Hoe ga
je daarmee om als je ineens vanuit het niets in de spotlights terecht komt en groot
succes krijgt? Hoe kun je dan jezelf blijven?
In deze dienst zal Martijn een overdenking houden over zijn levenskunst:
functioneren met een ziekte en hoop blijven houden als alles duister is.

Let u er op dat de dienst(en) weer om 10.30 beginnen èn dat zondag
de Amsterdam Marathon wordt gelopen?

 Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 31

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief
 • Zondag 12 oktober 10.30 uur Doopdienst

doop

Zondag Doopdienst 12 oktober met cantorij en kinderviering. Thema “Gekend worden”
Wat is er vreugdevoller dan het dopen van een kindje? In een protestantse kerk is dopen geen sacrament met een concreet effect, zeker niet bij vrijzinnigen, maar toch heeft het een betekenis, die boven symboliek en ritueel uitstijgt. Het is een uiting van een gevoel dat er meer is dan wij kunnen zien of kunnen beredeneren. Een gevoel dat wij mensen ons aan dat meerdere kunnen toevertrouwen. Dit toevertrouwen wensen wij dopeling Christian Roelandse toe, aan het begin van zijn leven. Toevertrouwen kun je als je jezelf gekend weet. Daarom is het thema van deze dienst “Gekend worden”.
Voorganger is ds Joep de Valk. Onze cantorij zal deze feestelijke viering opluisteren.

klok

Let u er op dat de dienst(en) weer om 10.30 beginnen?

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 30

header.png

 

Deze week in de Nieuwsbrief

singelkerk

Zondag 21 september Gezamenlijke dienst Vrijburg/Doopsgezind Amsterdam. Het gaat over 400 DoRe, maar in Amsterdam is dat Vrijburg / Doopsgezinden Amsterdam. Vrijzinnigen horen bij Remonstranten en Doopsgezinden. Want:
We hebben ze in de negentiende eeuw de moderne theologie omhelst.
Vrijheid, vrede en verdraagzaamheid zijn thema’s die voor onze stromingen actueel en urgent zijn.
Er zijn samenwerkingsgemeenten door heel Nederland. Deze dienst staat in het teken van deze gelijkgezindheid en samenwerking. . De voorgangers zijn ds. Henk Leegte en ds. Joep de Valk. De feestelijke en ook geestige dienst wordt gehouden in de Singelkerk, Singel 452, om 10.30 uur.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 29

headerzw

Deze week in de Nieuwsbrief

halfstokvlag

Woensdag 23 juli “Verbonden in verdriet”
Vanmiddag om 16 uur is er nationaal 1 minuut stilte. Vooraf zullen de kerkklokken 5 minuten luiden, ook de kerkklok van Vrijburg.
Vanavond om 19.00 uur vindt in de Sint Joriskerk in Amersfoort de bijeenkomst ‘Verbonden in verdriet’ plaats. Deze bijeenkomst wordt door de Nederlandse kerken georganiseerd om uitdrukking te geven aan het verdriet en de rouw die we allemaal voelen. De Nederlandse kerken en christelijke omroepen nodigen iedereen uit om deel te nemen aan dit uur van bezinning en gebed: in Amersfoort of via de live-uitzending op Nederland 2.

Donderdag 24 juli 19 – 20.30 uur, Vijftig Amsterdamse kerken geopend
Een week na de ramp met vlucht MH17 gaan tientallen Amsterdamse kerken open om te herdenken. Bezoekers kunnen een kaarsje aansteken, en als zij dat willen iets opschrijven in een gedachtenisboek. Om 20.00 uur luiden de kerkklokken van de ongeveer vijftig deelnemende kerken als teken van verbondenheid met slachtoffers en nabestaanden. Een overzicht van de circa vijftig kerken die donderdagavond open zijn, is hier te vinden. Vrijburg zal ook open zijn.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 28

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief

zomer

Zondag 7 september 10 uur: Startzondag

Nu al spreken over Startzondag. dat betekent niet dat er niets meer gebeurt in de zomer. Wekelijkse diensten zij gewoon om 10 uur elke zondag, en ook de diaconielunches gaan door. Overige kringen zijn nu gestopt voor de zomer en herstarten in september. De Startzondag zal ook de start zijn van ons jaarthema: Levenskunst. Ook de cantorij zal deze zondag luister bij zetten. Wij hopen u daar weer te zien.

dirigent

Dirigent (v/m) voor de Cantorij van Vrijzinnig Centrum Vrijburg Amsterdam

Vrijzinnig centrum Vrijburg te Amsterdam zoekt voor haar cantorij per 1 september 2014 een enthousiaste dirigent (v/m) met een opleiding koordirectie en met ervaring met het leiden van amateur zangers.

Wij zoeken een dirigent die affiniteit heeft met onze christelijke geloofsgemeenschap en beschikbaar is voor repetities op woensdagavond en voor het dirigeren op ca. 13 kerkdiensten per jaar. Bij het dirigeren hoort goed overleg met de organist Erik Visser en twee predikanten in verband met de liturgie.

De cantorij bestaat uit ongeveer 16 vriendelijke en eigenwijze mensen, leeftijd 40 – 80. Het is een gemotiveerde groep, gewend aan creatieve werkvormen, met een divers muzikaal en vocaal niveau. De dirigent beschikt over contactuele vaardigheden, geduld, enthousiasme en humor. Het kunnen geven van stemvorming en vocale training is een pre. De dirigent krijgt een vergoeding per repetitie en per dienst.

Heb je belangstelling? Stuur dan voor 15 augustus een email met je sollicitatieg.drimmelen1@upcmail.nl . Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Gert van Drimmelen, telefoonnummer 020-6162795.  

Wij vertellen je graag meer over deze spannende vacature!

Wij wensen iedereen een fijne vakantie!

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 27

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief
efeze

Het amphitheater in Efeze waar Paulus preekte

Zondag 15 juni “Waar sta ik voor?”
 
In de veelheid van alledag, de afleidingen en ook je zorgen, kun je de rode draad kwijtraken. Je gaat van dag tot dag, van ontmoeting tot ontmoeting, van verlangen naar verlangen, van taak tot taak. Maar waar sta ik eigenlijk voor?
De tijd na Pinksteren gaat over uitkomen voor je overtuiging. Weten waar je voor staat. Zoals Paulus sprak voor 20.000 Efezieërs die daar met een truc naar toe waren gelokt. Wat zouden wij dan te zeggen hebben?
 
Jeanette van Wingerden en Erik Visser spelen orgel en fluit. Een delegatie uit de cantorij zingt meerstemmig. Voorganger is Joep de Valk.

Mediacommissie Vrijburg

 

Nieuwsbrief nr. 26

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief

Zondag 15 juni Andere predikant 

Ds. Joost Röselaers zal de dienst leiden a.s. zondag en de liturgie vind u via deze link. Joost was tot vorig jaar predikant bij ons en is nu predikant van de Nederlandse gemeente in Londen, Engeland. In tegenstelling tot eerdere berichten gaat Ds. Tjaard Barnard dus niet a.s. zondag voor, maar op 13 juli. Meer in ons Preekrooster.

joost_roselaers

Rechtstreekse uitzending kerkdiensten

Sinds enkele weken hebben onze “thuiskerkgangers” moeilijkheden om de diensten via de website te volgen. Er is goed nieuws gelukkig. Het probleem is vrijwel opgelost en de ook gemiste diensten zijn via de website alsnog te bekijken en te beluisteren via deze link. Wij hopen van harte dat a.s. zondag de dienst weer live beschikbaar is.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 25

header.png

cantorij2013

Zondag 8 juni Afscheid Leenke de Lege

Tot onze spijt zal de Vrijburgcantorij in de Pinksterdienst van zondag 8 juni voor het laatst begeleid worden door Leenke de Lege. Deze week heeft zij het bestuur laten weten dat zij per 1 juli a.s. de vaste dirigent wordt bij de Dominicusgemeente, waar zij het koor elke zondag zal begeleiden.  

Leenke de Lege heeft de cantorijleden elf jaar lang geinspireerd tot klank en steeds fijnere samenzang. En daarmee ook de gemeente meegenomen en gestimuleerd in de vreugde van het zingen. Wij zijn haar dankbaar voor haar bijdrage, zullen haar missen en feliciteren haar tegelijk met haar nieuwe, inspirerende werkplek. 

Na de Pinksterdienst zullen wij afscheid van haar nemen. 

Het Bestuur van Vrijburg

Mediacommissie Vrijburg

 

Nieuwsbrief nr. 24

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief

zin in zuid

 

Donderdag 29 mei Hemelvaart

5.28u Dauwtrappen
Vroege vogels kunnen voorafgaand aan de viering dauwtrappen in het park. Start om 5.28 uur bij de Oranjekerk. Wat is er mooier dan met Hemelvaart te dauwtrappen in het groen van Amsterdam-Zuid? Aanmelden: marleenkemink@zininzuid.nl

10.00u Hagepreek in het Beatrixpark
Vier Hemelvaart op donderdag 29 mei om 10 uur met de kerken in Zuid onder de open lucht in het Beatrixpark! Jesje de Schepper zingt en koffie en taart na afloop.

hemelvaartontmoeting

 

Donderdag 29 mei – zondag 1 juni, bezoek partnergemeenten
Van donderdagavond, Hemelvaartsdag, tot en met de dienst op zondag 1 juni hebben we in Vrijburg 40 Duitse gasten uit onze partnergemeentes. Het onderstaande programma is niet alleen voor hen maar voor iedereen uit Vrijburg.

LET OP Voor de maaltijden aanmelden uiterlijk woensdagochtend, en voor het zaterdagavond diner aanmelden uiterlijk dinsdagochtend!

Programma
Donderdag 29 mei 20 uur:

4 Columns over : “Wie waagt die wint” (met vertaling) door o.a. Maarten van Veen en Jelle de Graaf

Vrijdag 30 mei 10 uur:
Bezoek World-Press fototentoonstelling Nieuwe Kerk met aansluitend waagstuk-foto’s maken in de stad

Vrijdag 30 mei 18 uur:
Maaltijd (€5,-pp aanmelding vereist) met Waag-programma o.l.v. Leenke de Lege;

Zaterdag 31 mei 10 uur:
Workshop “ Werken met eigen Waagstuk-foto’s “

Zaterdag 31 mei 14 uur:
Workshop: “Wagen in het Vondelpark”

Zaterdag 31 mei 18 uur:
Diner (€7,50 pp aanmelding vereist)) met aansluitend avondprogramma;

Zondag 1 juni 10 uur:
0-100 kerkdienst en aansluitend om 11:30 slot-brunch

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 23

header.png

 

Deze week in de Nieuwsbrief

vrijburg gebouw

Zondag 18 mei 10.00, Intrededienst van Joep de Valk in Vrijburg
U bent zeer welkom a.s. zondag in deze intrededienst. U kent Joep de Valk wellicht al. Kort na het vertrek van Joost Röselaers naar Londen heeft Joep hem vervangen. Na een zorgvuldige beroepingsperiode is de definitieve keuze op onze interim-predikant gevallen. Met veel plezier verbindt Joep zich aan Vrijburg, daarin bevestigd door zijn voorganger Joost. A.s. zondag is een feest van positiviteit, Met taart toe!

Joep-de-Valk

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 22

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief

voeding

 

Zondag 11 mei 16.00, Vrijburgmiddag over Duurzame voeding
Hoe kunnen we de wereldbevolking in de toekomst voeden? Daarvoor is een duurzame manier van voedselproductie nodig. Kleinschaligheid, minder vlees, regionale voedselproductie of gentechniek en juist grootschaligheid? We beginnen deze zomer met een eigen moestuin in de tuin van Vrijburg en die openen we symbolisch met deze middag met een toast.

Let op: deze Vrijburgmiddag is in de Moddermanzaal, ingang Herman Gorterstraat.

Om 18:00 u. serveren we een duurzame vegetarische maaltijd. Daarvoor graag opgeven: juggs@vrijburg.nl

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 21

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief

wittedonderdag

Witte Donderdag 17 april 19.30u, Laatste Avondmaal herdenking met interactieve meditatie olv Leonie Mijnlieff
Kunst kan ons diep raken als we er mindful naar kijken. Helaas kijken we gemiddeld maar 9 seconden. Tijdens de dienst gaan we op interactieve wijze met elkaar enkele schilderijen bekijken en bespreken, volgens de Visual Thinking Strategies methode. U wordt uitgedaagd in het luisteren en waarnemen. Er komt zowel in uzelf als in de groep een interessante dialoog op gang. Omdat je uitgebreid stilstaat bij kunstwerken over het lijdensverhaal wordt het daarin verborgene naar boven gehaald en komt het verhaal tot leven.

pasen

Zondag 20 april 10.00u, Pasen
Pasen is het grote christelijke feest, met veel halleluja’s gevierd. Ook in deze dienst zullen we opgetogen zingen. Maar valt ze letterlijk te nemen, de boodschap dat ‘hij is opgestaan’? Bij evangelist Johannes valt de bescheiden toon op: er wordt gehint op een nauwelijks te vatten geheim. Pasen beduidt, tegen alle harde feiten in: ‘dit is geen einde nog, maar een voorgoed begonnen begin’ (Nijhoff). Wat betekent het vanuit zulke beelden (want beeldspraak is het) te leven?

Dr. Th. Marius van Leeuwen, tot voor kort hoogleraar van het Remonstrants Seminarium, publiceerde o.a. over de bijbel ‘Van horen zeggen’ en over de christelijke feesten ‘Van feest naar feest’.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief 20.

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief
 • Zaterdag 12 april 10-17.00, kunstveiling in Vrijburg

avondmaal

Zaterdag 12 april 10-17.00uVeiling werken Greetje Grijpma

Greetje, bij velen vooral bekend om haar prenten en gedichten maar ook schilderijen, heeft tijdens haar leven bedacht dat haar oeuvre ten bate van goede doelen moest komen. Helaas overleed Greetje een jaar geleden. Nu wil de familie “haar kunstwerken alsnog weg laten vliegen” door middel van een veiling (onder leiding van een echte veilingmeester) ten bate van Vrijburg en Internationale Kinderhulp Nederland.

Laat u verrassen!

vogelsgreetjegrijpma

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 19

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief
 • Donderdag 3 april 19.00, Inleiding beleidsplan
 • Zondag 6 april 11.30, Opening tentoonstelling
 • Nieuwe brochure voor zaalverhuur

verborgengeloof

Donderdag 3 april 19.00u, Inleiding beleidsplan voor alle Vrijburgers.

Op landelijk niveau willen Remonstranten uit het verborgene treden. De meest ontvankelijken blijken hoogopgeleide mensen tussen 45 en 65 jaar die een kerkelijke achtergrond hebben (gehad). Maar er zijn wel een aantal drempels voordat de boodschap hen kan bereiken.
Hoe deze drempels te slechten, zal donderdagavond van 19 tot 20.30 uur in de Moddermanzaal besproken worden. Komt allen, Remonstranten en Vrijzinnigen, want het gaat ons allen aan. En uw inbreng wordt ten zeerste op prijs gesteld!

raymon van middelveld 2

Zondag 6 april 11.30u, Opening tentoonstelling Raymond van Middelveld
Schilder Raymond van Middelveld is een zogenaamde laatbloeier. Als tegenhanger openen we dan ook van hem een tentoonstelling in het vroege voorjaar. Met voorjaarswerk en najaarswerk, vrolijke en tot nadenken stemmend werk.
In de dienst van 6 april kijken we naar werk van hem en maken we een verbinding met palmpasen; ook een feest van het contrast.
Na de dienst, om 11.30 u., openen we de tentoonstelling feestelijk met een hapje en een drankje, in de Moddermanzaal.

vrijburg gebouw

Verhuur kerk – nieuwe brochure met prijzen

Er gebeurt van alles om ons gebouw zo goed mogelijk te verhuren, zonder dat het al teveel inbreuk maakt op onze eigen behoeftes. Bekijkt u de nieuwe brochure voor de zaalverhuur of www.huureenkerk.nl, en geef het door. Dank!

Mediacommissie Vrijburg

 Nieuwsbrief nr. 18

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief

cantorij2013

Zaterdag 29 maart 20.00uVrijburg in Concert

U bent van harte uitgenodigd voor het concert van de Vrijburgcantorij onder leiding van Leenke de Lege, op zaterdag a.s. om 20.00 uur tot  21.30 uur plus een gezellige nazit. Voor de pauze muziek die past bij de 40 dagen tijd of lijdenstijd. Ook Russische, religieuze muziek en liederen over oorlog en vrede. Na een pauze met koffie of thee enkele sfeervolle avondliederen, waarna het programma vervolgt met lichte muziek over de liefde. Wij vragen een bijdrage van €12. Dit is inclusief twee consumpties en een programmaboekje.

mawar sarong

Verhuur kerkzaal op de zondagmiddagen

Vanaf 30 maart zal de Indonesische Bethel Kerk / Roos van Saron Kerk Amsterdam, ook Mawar Saron genoemd, hun kerkdiensten in Vrijburg houden op zondagmiddag van 13 tot 18 uur. Predikant is Pastor Manuhutu. Naast de kerkzaal gebruiken zij ook de Van Hillekamer. Vrijburg is erg blij met een beter gebruik van ons gebouw en natuurlijk de verhuurinkomsten. Voorlopig blijft de eigen Vrijburgdienst beginnen om 10 uur, om te zien hoe we met onze tijd uitkomen, omdat kerkzaal en keuken om 13 uur beschikbaar moeten zijn.

Welkom Mawar Saron!

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 17

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief

Vrijburgmiddag over Cuba en het idealisme

De jongerengroep van Vrijburg reisde afgelopen zomer naar Cuba en werden daar aangestoken door het Cubaanse idealisme. Deze Vrijburgmiddag vertalen we dat gezamenlijk naar een Nederlands idealisme, onze eigen ideaalbeelden.
Isa Vardar, antropologe en Bram Mellink, historicus lezen hun columns, we kijken naar filmbeelden en discussiëren over dat moeilijke begrip idealisme.

16:00 u. Lezingen, film en discussie
17:00 u. Borrel met informeel gesprek
18:00 u. Cubaanse maaltijd (4 Euro) tussen de Cubafoto’s van de reizigers

Voor de maaltijd opgeven op juggs@vrijburg.nl

cuba

 Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 16

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief

verborgen schat

 

Zondag 2 maart 0-100 dienst over de Verborgen Schat
Een schat die verborgen blijft, daar heb je niets aan. Er kan van alles verborgen zijn, verstopt, of kwijt. Vinden is nog niet zo makkelijk. En er zijn veel verschillende schatten: parels, goud, juwelen, maar ook geloof, of vriendschap. Het gaat zondag over de Verborgen Schat! Hoe gaan we hem vinden?

Met de kinderen gaan we op zoek naar onze eigen schatten. Ik ben heel benieuwd wat er in de koffer zit! Een schat misschien?

Zouden er ook schatten verborgen liggen voor grote mensen? Zoals een beetje verborgen geloof? Dat is het thema van deze dienst en het thema van deRemonstrantse Beraadsdag op 8 maart. Wat wij gaan vinden, dat laten we ook zien! Want een schat die verborgen blijft, daar heb je niets aan.

Voorganger is Joep de Valk; Liesbeth Paarlberg zingt een prachtig lied, begeleidt door haar moeder Marieke; de kinderkring wordt geleid door Dik, Annemieke en Margriet.

0-100 koffer

 

Mediacommissie Vrijburg

 

Nieuwsbrief nr. 14

header.png

 

 

Deze week in de Nieuwsbrief
 • Dinsdag 25 februari 20.00, Vrijburg Toneelleeskring
 • Vooruitblik – Vrijburg in concert

prooi

Dinsdag 25 februari 20.00 u. Toneelleeskring met “Hoe zit het nou echt met De Prooi?

Dinsdag a.s. zijn wij welkom in de Moddermanzaal bij de VrijburgToneelleeskring voor een toelichting van Wouter Wijand, een van onze penningmeesters. Er blijven veel onduidelijkheden, ondanks het boek ‘De Prooi, Blinde trots breekt ABN AMRO’, de televisieserie en het toneelstuk.

Een ‘must’ voor voor iedereen die het naadje van de kous over de strijd om ‘De Bank’ wil weten. Toegang is vrij en aanmelden via tel. 020 6714277 of info@vrijburg.nl.

cantorij2013

Zaterdag 29 maart 20.00 u. Vrijburg in Concert

U bent van harte uitgenodigd voor het concert van de Vrijburgcantorij op zaterdag 29 maart. Het programma is kleurrijk, gevarieerd en beslist van harte aanbevolen. Meer informatie volgt!

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 14

header.png

 

 

Deze week in de Nieuwsbrief

christa-anbeek

Zondag 16 februari Vrijburgmiddag met 0-100 maaltijd na afloop 

16.00 u. Mogen wij nog kwetsbaar zijn?

Wat zijn de consequenties van toenemende intolerantie ten aanzien van lijden en tegenslag? Hoeveel kwetsbaarheid accepteren wij nog als horend bij het leven? Wat is de waarde van het leven? Wie mag daarover beslissen?
Christa Anbeek, bijzonder hoogleraar van het Remonstrants seminarium, tast de grenzen af. Gerbert van Loenen, adjunct hoofdredacteur van dagblad Trouw, onderzocht de verstrekkende gevolgen als artsen het begrip ‘uitzichtloos en ondraaglijk lijden’ verschillend opvatten. Borrel na afloop.

18.00 u. ‘0-100 Maaltijd

Na afloop van de Vrijburgmiddag kunt u meeeten met een goede vegetarische maaltijd, in combinatie met een goed gesprek. Kosten 4 euro, graag opgeven aan jellegraaf@gmail.com.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 13

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief

Erik Visser, organist

Zondag 2 februari 10.00 u. 0-100 dienst met jubileum Erik Visser

Erik Visser 25 jaar organist!

25 jaar geleden trad  Erik Visser aan als organist. We zijn buitengewoon dankbaar voor zijn prachtige orgel- en pianospel. Erik heeft bijna geen zondag overgeslagen. Op hem kun je rekenen!
Nu rekenen wij op u: aanstaande zondag na de dienst  feliciteren wij Erik met muziek, een enkel woord, feestelijke koffie en een glas. Vanzelfsprekend is het thema van de 0-100 dienst ‘muziek’. En dat gaan we vast samen maken en U bent van harte welkom!
Mocht u nog willen bijdragen aan een cadeau:
NL 51 INGB 0008374567 t.n.v. Vrijburg, o.v.v. jubileum Erik Visser.

zit

Zondag 9 februari 11.30 u. Opening tentoonstelling Cuba; revolución
De foto’s van Cuba op de tentoonstelling zijn gemaakt door de jongerengroep die afgelopen zomer een reis maakte door Cuba. Veel van het dagelijkse leven, de restanten van de revolutie, maar ook de natuur is op een mooie manier in beeld gebracht. Dik Mook schreef er eerder ook een column over.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 12

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief
 • Dinsdag 28 januari 20:00 film in de Moddermanzaal

3kameraden2

3 kameraden
Dinsdag 28 januari 20:00 film in de Moddermanzaal

De film gaat over drie vrienden die in de oorlog in Tsjetsjenië (1999) verwikkeld zijn geraakt. Een van hen, Ramzan, is journalist en cameraman. Tijdens zijn werk wordt hij doodgeschoten door het Russische leger. Eén van de andere drie vrienden wordt geëxecuteerd. In de film vertellen de vriend die heeft overleefd en de vrouwen van de vermoorde mannen hun verhaal. De film zit vol met (oorlogs)beelden van Ramzan. Zijn vrouw en kinderen wonen sinds 2006 in Amsterdam en exposeren schilderijen in de Moddermanzaal. De editor van de film is deze avond aanwezig.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 11

header.png

 

 

Deze week in de Nieuwsbrief

veiigheidscamera

Zondag 15 december 16.00 u. Vrijburgmiddag met 0-100 maaltijd na afloop

16.00 u. Veiligheid versus privacy

Zondagnamiddag zullen dr Matthijs Pontier (onderzoeker aan de VU, o.a. kunstmatige sociale intelligentie) en Ahmed Marcouch (2e kamerlid PvdA) de degens kruisen: camerabewaking en meer blauw vergroten slechts het veiligheidsGEVOEL, niet de veiligheid zelf. Is het privacyverlies acceptabel in het zicht van de waardigheid van de mens?

Beiden spreken een column uit, als start van de discussie. Uw mening is welkom. Daarna informeel gesprek met drankje. Toegang gratis, drankjes voor 2 Euro.

18.00 u. ‘0-100 Maaltijd

De jongeren zetten u een vegetarische maaltijd voor. Tijd voor een goed gesprek, of om na te praten. De maaltijd kost € 4,00. Ook degenen die niet aan de Vrijburgmiddag meedoen kunnen zich opgeven bij het kerkelijk bureau of bij juggs@vrijburg.nl.

Erik Visser, organist

Zondag 2 februari 10.00 u. 0-100 dienst met jubileum Erik Visser
Eric Visser is 25 jaar onze betrouwbare organist. Dat vieren wij op 2 februari na de dienst, o.a. met een cadeau. graag vragen wij u een bijdrage op het rekeningnummer van Vrijburg, Amsterdam 8374567, o.v.v. Jubileum Erik Visser. Heel veel dank!

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 10

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief

kop flyer

 

Dinsdag 24 December 22.00 u. Kerstavonddienst
Op Kerstavond wordt u ontvangen met warme wijn en het licht van talloze kaarsen. De kerkdeuren gaan om 21:30 open. Vanaf 21:45 kunt u al genieten van de akkoorden van de Cantorij en een enkel lied meezingen.  Ds Jessa van der Vaart gaat voor.

kerstballen

Woensdag 25 December 10.00 u. 0-100 Kerstdienst
De kinderen verkleden zich voorafgaand aan de dienst als engel, herder, schaap, Jozef of Maria. In de dienst doen ze mee aan een ‘inspringspel’. Ook de cantorij levert hieraan een bijdrage. Tijdens de overdenking gaan de kinderen naar hun eigen ruimten om kerstversiering te maken. Ds Jessa van der Vaart en Dik Mook gaan voor.

 

nieuwjaar

 

Donderdag 2 januari 2014, 20.30 u. Nieuwjaarsconcert Grachtenfestival
Vrijburg start het nieuwe jaar met een swingend concert. Saxofonist Eva van Grinsven, winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2012 stelde een gelegenheidsband samen met Michael Gieler, altviolist Koninklijk Concertgebouworkest, pianist Daniël Kramer en klarinettist Bart de Kater. Lichteffecten door Floriaan Ganzevoort. Entree € 19,50.

glaasjes

 

Zondag 12 januari 16.00 u. – 18:30 Nieuwjaarsbijeenkomst
De zondag in het jaar waarin actieve vrijburgers speciaal in het zonnetje worden gezet. Het bestuur nodigt u graag uit en biedt de hapjes en drankjes aan.

Mediacommissie Vrijburg

 Nieuwsbrief nr. 9

header.png

 

 

 

 • Zondag 8 december ‘Hier ben ik
 • Vooruitblik – Vrijburg tijdens de feestdagen

Zondag 8 december 10.00 u. Eerste dienst van Joep de Valk.
Thema: ‘Hier ben ik’ met muzikaal accent

‘Hier ben ik’ is het thema van de eerste dienst die Joep de Valk in Vrijburg leidt. Een levenshouding. Maria laat dit ook zien tegenover de boodschapper Gabriël, als zij zegt: ‘zie de dienstmaagd des Heren’. Een kwestie van binnen laten komen, open staan met hart en ziel, met verstand en lichaam. Ga ik de ontmoeting aan? Laat ik mij raken door de ander? Het ‘Hier ben ik’ wordt ook gevierd met het avondmaal: brood en wijn in een kring van saamhorigheid. Bij deze viering kunt u luisteren naar een bijzonder optreden van de twee jonge talentjes Adriaan (12) en Fabius (10) Beelaerts op cello en viool

image001

kop flyer

Korte vooruitblik – Vrijburg tijdens de feestdagen

 • Dinsdag 24 december 22.30 – Feestelijke Kerstavonddienst met ds Jessa van der Vaart.
 • Woensdag 25 december 10.00 – Een Kerstdienst waarin zowel kinderen als volwassenen, van 0-100, alle aandacht krijgen.
 • Zondag 12 januari 16 – 18.30 – Nieuwjaarsbijeenkomst met de Vrijburgers.
 • Donderdag 2 januari 20.30 – Een nieuwjaar met Eva van Grinsven – Het Grachtenfestival bij u om de hoek.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 8

header.png

 

 

Deze week in de Nieuwsbrief

cantorij2013Zaterdag 30 november 14.00 – 17.00 Zing mee met de cantorij!

Aanstaande zaterdag ontvangt de cantorij u met een kopje thee en strooigoed voor de jaarlijkse zangmiddag. Samen advents- en kerstliederen zingen verbindt en verwarmt onze harten. Breng dus vooral uw vrienden, familie of kennissen mee. Cantrix Leenke de Lege en organist Erik Visser begeleiden de middag.

advent

Zondag 1 december 10.00 0 – 100 dienst op eerste Advent

Vol verwachting steken we met de kinderen de kaarsen aan, elke zondag eentje meer, tot het Kerstmis is. We gaan met groot en klein kijken hoe we met die verwachtingen kunnen omgaan. De 0-100 dienst betekent dat ook de kinderen zich deze ochtend thuis kunnen voelen. Tijdens de overdenking gaan zij naar een eigen ruimte waar wordt geknutseld en gepraat over het thema van de dienst. Ds Ytje Poppinga leidt de dienst.

Zondag 8 december 14.30 Intrededienst studentenpastor Ds. Jessa van der Vaart
Feestelijke kerkdienst in de Oude Kerk waarin Ds. Jessa van der Vaart intrede doet als predikant in algemene dienst van de Protestantse Kerk in Nederland, ten dienste van het Studentenpastoraat Amsterdam. Meer informatie volgt in de volgende nieuwsbrief!

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 7

header.png

 

 

Zondag 17 november 2013, Vrijburgmiddag met maaltijd na afloop

16:00, Rome en de vrijzinnigheid
Op deze tweede Vrijburgmiddag spreken Prof. Dr. Peter Nissen (kerkhistoricus en hoogleraar spiritualiteitsstudies) en Simon Evers (pastor van het OLVG) een column uit. Beiden hebben veel te vertellen over de relatie tussen het Katholieke Rome en de Nederlandse Vrijzinnigheid. Peter Nissen stapte over van de katholieke kerk naar de remonstranten. Simon Evers vormt met een protestant en een moslima het team van geestelijke verzorgers van het OLVG. U begrijpt dat beide sprekers voldoende stof kunnen doen opwaaien voor een interessante middag. Vragen en opmerkingen zijn daarbij heel welkom. Om 17.00 uur kunnen we met een drankje verder discussiëren aan de hand van een aantal stellingen.

peter nissen                    simon evers

18:00, 0-100 Maaltijd
De jongeren zetten u een vegetarische maaltijd voor, zo veel mogelijk uit eigen moestuin. Tijd voor een goed gesprek, of om na te praten. De maaltijd kost € 4,00. Ook degenen die niet aan de Vrijburgmiddag meedoen kunnen zich opgeven bij het kerkelijk bureau of bij juggs@vrijburg.nl.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 6

header.png

 

 

Deze week in de Nieuwsbrief

Zondag 3 november 0-100 Dienst

In de 0-100 dienst op drie november wordt het feest. Het loopt allemaal goed af met Ester en Mordechai en alle andere Joden. Wat een opluchting, want het zag er niet goed uit met die foute wetten van Meden en Perzen. Dat vieren de Joden elk jaar in het voorjaar met het Poerimfeest. Wij hebben nu Ester gelezen en vieren het daarom nu.

Poerim is een heel uitbundig feest, met verkleden, lekkere hapjes, veel lawaai en voor de volwassenen veel drank. Zoveel dat je het verschil tussen ‘Leve Mordechai’ en ‘Weg met Haman’, dus tussen goed en kwaad, niet meer weet. Dat laatste moeten jullie thuis maar regelen. Als ze willen kunnen de kinderen verkleed komen (als prinses, koningin, koning, of anders). En tijdens de dienst  zorgen we samen voor de rest.

Zondag 3 november Concert in Vrijburg

Graag vieren wij aanstaande zondag onze verjaardag op een verrassende wijze met u!

Het Philharmonisch Orkest Mozart bestaat dit jaar 135. Wij worden tot een van de meest geliefde amateur orkest van Amsterdam gerekend, geliefd bij het publiek vanwege de uitstraling, de sfeer, de prestaties en de programmering, klassiek, romantiek met zo nu en dan een modern uitstapje.

2013 is het Nederland-Rusland jaar. Vandaar een programma met uitsluitend Russische componisten. Opzwepende muziek, van de schrale grond in de steppen tot het rijkdom der tsaren, zwoele melodieën, ruige akkoorden en Russische folklore, een mooie Russin met een solo op de domra , een lieflijk snaar instrument.

U bent van harte welkom!

Entree:      15 EUR – 12 EUR CJP/Stadspas/65+
Datum:       Zondag 3 November
Locatie:      Kerk Vrijburg – Diepenbrockstraat 46 – Amsterdam
Aanvang:   15.00 uur.

Dinsdag 5 november Vital Development

Dit is een feestelijke, afsluiting van de Vital Development avonden met een drankje na afloop, ook weer van 20.30 – 22.00 uur, met voorafgaand voor wie dat wil een geleide meditatie. Deze laatste avond vindt waarschijnlijk plaats in de kerkzaal (aanbellen bij de gelijknamige bel). De prijs bedraagt 10 EUR per keer.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 5

header.png

 

 

Deze week in de Nieuwsbrief

Vrijburgmiddag ‘Viva la Libertà’ zondag 20 oktober 16.00 uur

De eerste Vrijburgmiddag van het seizoen staat in het teken van de opera Don Giovanni van de componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Spreekster Aviva Boissevain zal uiteenzetten wat er zo opmerkelijk is aan de wijze waarop Mozart dit overbekende verhaal over Don Juan op muziek zette en hoe hij zijn kritiek op de idealen van zijn tijd – de 18e eeuwse Verlichting – in klank verwoordde. Muzikale medewerking wordt verleend door Erik Visser (piano) en Kees Terlouw (zang).

0-100 Vrijburgmaaltijd zondag 20 oktober 18.00 uur

Na de Vrijburgmiddag kunt u blijven praten en eten. De maaltijd begint om 18.00 uur en heeft als thema: de rol van muziek in ons leven. Een maaltijd kost 4 euro, opgeven voor zaterdag 12.00 uur via email aan jellegraaf@gmail.com.

Vernisagebrunch zaterdag 26 oktober 13.00 uur. 

Brunch met Desiree Ubink (kunstenaar) en Donald Roos (docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten). Tijdens deze brunch gaan kunstenaar en docent in op de hen omringende werken. Opgeven uiterlijk vrijdag via een email aan mook@vrijburg.nl

Opening Tentoonstelling “Mens en Werkelijkheid geabstraheerd” Zondag 27 oktober 11.45 uur.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 4

header.png

Let op! Kerkdiensten beginnen om 10.00

 • Vanaf 6 oktober begint de kerkdienst in Vrijburg om 10.00 uur, een half uur eerder dan we gewend waren.
 • Elke 3e  zondag van de maand is er in plaats van een ochtenddienst een Vrijburgmiddag van 16.00 – 17.00. Iedereen is welkom voor een drankje na en de mogelijkheid om te blijven eten
 • .
 • Zondag 6 oktober 0-100 dienst en doopOp 6 oktober 10:00 gaan we verder met het verhaal van Esther. Ze is de mooiste van het land, en koningin geworden. Maar ze is ook slim en dapper, en daar luisteren en kijken we naar. Met elkaar denken we na over dapper zijn: wanneer ben je dat? Als je enge dingen durft. Maar wat de een eng vindt, vindt een ander niet eng, of misschien gewoon dom. Moet je dat dan ook doen, omdat je anders bang gevonden wordt?  Moet je gewoon meelopen of kan je ook nee zeggen?Grote vragen voor grote en kleine mensen, en dan wordt ook Ottilie van der Vorm gedoopt, die we toewensen dat ze mooi, dapper en slim wordt!

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief 27 augustus 2013

Zondag 1 september 2013, 10:30

Startzondag o.l.v. ds Jessa van der Vaart, ds Joep de Valk en Dik Mook.

Een 1-100 dienst met medewerking van de Cantorij

Op 1 september start Vrijburg het nieuwe seizoen met een serie overdenkingen uit het boek Esther. Dit boek vertelt het verhaal van de gebeurtenissen rond het joodse meisje Hadassa, dat als Esther aan het hof van de Perzische koning Ahasveros terecht komt. Als zij tot nieuwe koningin gekroond wordt, houdt zij haar afkomst verborgen. Dit boek sluit aan bij het jaarthema ‘Verborgen geloof’. Hoe ziet vrijzinnige spiritualiteit eruit? Hoe kunnen we geloof in een geseculariseerde samenleving aan de orde stellen?
De 0-100 dienst betekent dat ook de kinderen zich deze ochtend thuis kunnen voelen. Tijdens de overdenking gaan zij naar een eigen ruimte waar wordt geknutseld en gepraat over het thema van de dienst. Vrijburgs Cantorij zal o.l.v. Leenke de Lege de dienst muzikaal omlijsten.

glanz

Een nieuw seizoen, een nieuw bericht

Na het vertrek van Joost Röselaers ontvangt u voortaan de nieuwsberichten over het reilen en zeilen in Vrijburg van de Media Commissie, bestaande uit Sarah Gantzert, Gon Homburg, Martijn Roelandse, Helene van Schaik en Joost van der Schee. Wij gebruiken hiervoor het mailprogramma MailChimp. Afmelden kan vanaf nu onderaan elke nieuwe nieuwsbrief door op een link te klikken. Aanmelden kan op de Vrijburg website.

Nieuwsbrief 22 augustus 2013

Uitnodiging afscheidsdienst van Joost Röselaers

 • Op zondag 25 augustus om 10.30 uur vindt de afscheidsdienst plaats van ds. Joost Röselaers, die vanaf 1 september a.s. predikant zal worden van Austin Friars, de Nederlandse Kerk in Londen. Na de afscheidsdienst volgt een aantal toespraken, en om 12.00 uur vangt de receptie aan. U kunt dan persoonlijk afscheid nemen van Joost en Anne-Rose, en hun kinderen Anne-Sophie en Florian (die tijdens deze dienst zal worden gedoopt door Jessa van der Vaart).

Voor zowel de afscheidsdienst als de receptie wil het bestuur van Vrijburg u van harte uitnodigen.

Nieuwe opzet nieuwsbrief

De verzorging van de nieuwsbrief draagt Joost Röselaers over aan de ‘Media commissie’ van Vrijburg. Deze zullen de nieuwsbrief versturen met het mailprogramma MailChimp. Afmelden kan vanaf nu onderaan elke nieuwe nieuwsbrief door op een link te klikken. Aanmelden kan op de Vrijburg website.

Nieuwsbrief 21 juni 2013

Zondag a.s.: Sybrand Buma spreekt in Vrijburg over omgaan met politieke schreeuwerigheid

Op zondag 23 juni preekt CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma in Vrijburg over omgaan met politieke schreeuwerigheid. In de moderne politiek gaat het voor negentig procent om hoe de boodschapper het zegt en hoe hij eruit ziet. Hoe moeten we daarmee omgaan? Buma laat zich inspireren door het Bijbelboek Prediker. In Prediker ziet hij een hedendaagse columnist. Politieke schreeuwerigheid lijkt van alle tijden te zijn. Wat kan Prediker ons hierover leren? Rust de verantwoordelijkheid niet bij onszelf om te luisteren naar wat iemand echt te zeggen heeft en dan pas te oordelen?

sybrandbuma_000

13 juni 2013

Maandag a.s. om 20.00 uur: ‘drugs in debat’  in Vrijburg  

‘Drugs in Debat’ doet mee aan de Jong Burgerschap Award 2013. Dit project wil een maatschappelijke dialoog stimuleren rond recreatief
drugsgebruik en drugsbeleid, om het taboe dat op dit onderwerp rust te doorbreken. Om dit te bewerkstelligen gaan ze maandagavond 17 juni een debat-evenement organiseren om een dialoog over drugsbeleid en recreatief drugsgebruik te stimuleren.Gijsbert van Eijsden zal een presentatie geven over de ethiek en de levensbeschouwelijke kant van drugsgebruik.Verder zullen de volgende sprekers zullen maandagavond met elkaar en het publiek in debat gaan:
– Raymond Dufour, voorzitter van Stichting Drugsbeleid
– Gijsbert van Eijsden, humanistisch raadsman bij het UMC
– Tim Boekhout van Solinge, criminoloog aan de UvA
– Tjibbe Reitsma, politieagent
– Chris-Jan Kamminga, voorzitter van de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD)Na afloop van het debat zal voor wie dat wil de documentaire ‘Breaking the Taboo’ getoond worden (56 min).Als je wilt kun je je aanmelden via facebook, maar als je dit niet gedaan hebt ben je natuurlijk ook welkom!
https://www.facebook.com/events/528298450565460/De organisatie ligt in handen van Matthijs Pontier, vriend van Vrijburg en actief in de Kelder.

Nadere informatie:
https://www.facebook.com/pages/Drugs-in-Debat/567116363307331?ref=hl
https://twitter.com/DrugsInDebat

6 juni 2013

Zondag a.s.: justitieminister Ivo Opstelten preekt over het bewaken van religieuze tolerantie

Veiligheid- en justitieminister Ivo Opstelten preekt aanstaande zondag, op 9 juni, om 10.30 uur in Vrijburg Amsterdam over het draagvlak voor religieuze tolerantie. Sinds het midden van de negentiende eeuw zijn we in ons land gewend dat de overheid zich niet meer bemoeit met de inhoud van het geloof dat iemand belijdt. Iedereen is vrij om zijn overtuiging te beleven en publiek te uiten. Maar die vrijheid kan alleen blijven bestaan als de overheid de democratische rechtsorde handhaaft.

Wanneer de overheid geen wetten invoert tegen huwelijksdwang, polygamie en genitale verminking zou de roep om overheidsbemoeienis met individuele levensovertuigingen juist toenemen. Daarom moet de overheid individuele rechten als de waardigheid van het menselijk lichaam en gelijkwaardigheid van man en vrouw beschermen, betoogt Opstelten. De overheid bemoeit zich niet met de cultuur of de levensovertuiging die tot bepaalde handelingen leidt, maar wel met de handelingen zelf. Alleen door het handhaven van de rechtsstaat kan de overheid zorgen dat haar niet om een mening over het geloof wordt gevraagd.

opstelten_001

11 april 2013

Zondag a.s.: president van de Hoge Raad Geert Corstens spreekt in Vrijburg over vergeving in Boeddhisme, Zuid-Afrika en ons strafrecht
 

In het maatschappelijke klimaat van nu wordt gevraagd om steeds hogere straffen. Tegelijk groeit de behoefte van slachtoffers om met daders in contact te komen. Het strafprocesrecht biedt de laatste jaren met succes meer plaats om slachtoffers en daders met elkaar in het reine te laten komen. De president van de Hoge Raad, Geert Corstens, spreekt 14 april tijdens de kerkdienst in Vrijburg in Amsterdam over vergeving en vergelding in het boeddhisme, in Afrika en in ons strafrecht. Wat kunnen wij van andere culturen leren?

Corstens1

5 APRIL 2013

Zondag a.s.: 0-100 dienst o.l.v. Dik Mook

A.s. zondag om 10.30 u. is er weer een 0-100 dienst in Vrijburg. Een dienst speciaal dus voor kinderen en hun ouders en grootouders.

Het thema dit keer is KLEUR.
We lezen iets over de regenboog,
doen een kleurexperiment,
we horen en zien een verhaal over ‘de mooiste vis’,
we maken zelf mooie vissen,
en jullie helpen weer met klokken luiden en collecteren.

vis

5 APRIL 2013

Ds. Joost Röselaers beroepen door de Nederlandse gemeente te Londen

Afgelopen dinsdag heb ik in een bestuursvergadering van Vrijburg aangekondigd dat ik na de zomer vertrek naar Londen. Ik ben beroepen door de Nederlandse Kerk aldaar (Austin Friars geheten). Het was een moeilijke keuze, ik ben nog niet zo lang verbonden aan Vrijburg en heb het er naar mijn zin, maar de omstandigheden en voorwaarden om in Londen aan de slag te gaan zijn zeer gunstig voor ons als gezin. Daarnaast wil ik graag de uitdaging aangaan om in een internationale context werkzaam te zijn, en werken aan nieuwe vormen van kerk-zijn binnen een gemeente die in 1550 is opgericht.

In de komende vijf maanden wil ik mij van harte voor Vrijburg blijven inzetten, en vorm geven aan (bijzondere) kerkdiensten, kringen en pastoraat. U mag uiteraard een beroep op mij blijven doen.

Ik wil langs deze weg het bestuur van Vrijburg alvast hartelijk danken voor alle ruimte en vertrouwen die ze mij de afgelopen jaren geschonkenheeft, mijn collega’s voor de prettige samenwerking, en u allen voor uw enthousiasme en betrokkenheid. Het bestuur zal er alles aan doen om snel een opvolger voor mij te vinden, zodat het huidige elan binnen Vrijburg kan worden voortgezet.

Met hartelijke groet,
Joost Röselaers

28 MAART 2013

Zondag 31 maart a.s.: Paasontbijt voorafgaand aan de kerkdienst

Zondag is er om 9.00 uur een Paasontbijt in de Moddermanzaal in Vrijburg. Met Paasmuziek, lichte teksten en overheerlijke broodjes en paaseieren starten we het feest van de opgestane Heer.

Aanmelding via Margriet Dijkmans van Gunst, margrietdvg@hotmail.com

PS Denk eraan dat de zomertijd die dag ingaat…

15 MAART 2013

Zaterdag 16 maart a.s. van 13.00 tot 14.00 uur: kunstbrunch in de Moddermanzaal

Komende zaterdag -16 maart- is het weer kunstbrunch in de Moddermanzaal van Vrijburg, H. Gorterstraat 31.Tussen de schilderijen van Michael Glanz brunchen we met heerlijk eten en kijken we intensief naar de werken van deze kunstenaar. We luisteren naar passende muziek en discussiëren over het thema van deze prachtige, explosieve tentoonstelling: Color my life

U kunt zich vandaag, vrijdag, voor deze brunch nog opgeven via mail: mook@vrijburg.nl

De feestelijke opening is zondag na de kerkdienst (voorganger Peter Kattenberg.) Zonder opgave welkom: Diepenbrockstraat 46.

0019_18B

12 MAART 2013

Donderdag 14 maart, 20.00 uur, Kerkzaal: Gedichten en muziek rond de bundel ‘Om een zin’ van Carel ter Linden

Uitvoerenden: Carel ter Linden, voordracht en Ariane Karres, piano

In 2007 verscheen de gedichtenbundel Om een zin van Carel ter Linden. Gedichten, ontstaan vanuit belevenissen uit het dagelijks leven, sprekend van de verwondering, en de geheimen van dit bestaan. Zinnen, woorden en beelden resoneren na in de muziek, die Ariane Karres, pianiste, daarbij koos. Composities van Bach, Scarlatti, Chopin Liszt, Sjostakovitch en Debussy wisselen de voorgedragen gedichten af.

Carel ter Linden is emeritus predikant. De gedichten die hij in de loop van zijn leven schreef verschenen in januari 2008 bij de Arbeiderspers, Amsterdam. Ariane Karres, dochter van de pianist Chris Veelo, studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jan de Man en vervolgde haar studie bij Jan Wijn in Amsterdam.

clip_image002_001clip_image004

31 JANUARI 2013

In deze nieuwsbrief is er aandacht voor de 0-100 dienst van komende zondag, een literair concert met Carel ter Linden op donderdag 14 maart, en een vacature voor een ervaren secretaresse aan het remonstrants seminarium in Amsterdam.

Zondag a.s.: 0-100 dienst onder leiding van Dik Mook

Zondag a.s. 3 februari is het weer 0-100 dienst. Deze diensten bestaan dan precies 1 jaar en dat vieren we. Natuurlijk zijn alle ouders met hun kinderen hartelijk welkom, want het wordt extra feestelijk. Alle kinderen mogen in de dienst wat doen, van kaars aansteken tot klokken luiden en collecteren. En daarnaast wordt de feesttaart versierd en gaan de vredesduiven misschien wel vliegen… want het thema van de dienst is “Vrede”.
De ouderen krijgen de keus of ze ook wat willen doen, of zoals altijd te luisteren. Een feestdienst voor iedereen dus.

Donderdag 14 maart: Literair concert met Carel ter Linden en Ariane Karres

Om alvast in uw agenda te noteren! Na zijn emeritaat schreef dominee Carel ter Linden de gedichtenbundel Om een zin. Gedichten, ontstaan vanuit belevenissen uit het dagelijks leven, sprekend van de verwondering, en de geheimen van dit bestaan. Zinnen, woorden en beelden resoneren na in de muziek, die Ariane Karres, pianiste, daarbij koos. Composities van Bach, Scarlatti, Chopin Liszt, Sjostakovitch en Debussy wisselen de voorgedragen gedichten af. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Kerkzaal van Vrijburg.

Carel ter Linden is emeritus predikant, en kreeg nationale bekendheid door zijn betrokkenheid bij diverse trouw-, doop- en rouwdiensten van het Koninklijk Huis. De gedichten die hij in de loop van zijn leven schreef verschenen bij de Arbeiderspers, Amsterdam. Daarover schreef de uitgever: De titel van deze bundel is Om een zin. Een goed alternatief zou “Om een laatste zin’ zijn geweest. Een aantal gedichten verraadt immers de zoektocht van Carel ter Linden naar zo’n laatste zin, waarmee de dichter raakt aan de zin van het leven zelf. Gebruikmakend van klassieke vormen en trefzeker formulerend schrijft Ter Linden een ingetogen, herkenbare poëzie, die veel lezers zal aanspreken.

Het Remonstrants Seminarium, gevestigd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, zoekt een ervaren secretaresse (0,2-0,3 fte).

Het Seminarium verzorgt de predikantenopleiding voor de Remonstrantse Broederschap en maakt formeel deel uit van de faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit. De secretaresse ondersteunt de wetenschappelijke staf (twee parttime docenten) en het college van curatoren.
Nadere informatie over deze vacature vindt u op www.remonstranten.org , onder het kopje ‘laatste nieuws’.

25 JANUARI 2013

Zondag 27 januari a.s.: Europarlementariër Sophie in’t Veld houdt een overdenking in Vrijburg

De preekstoel lijkt geen vanzelfsprekend podium voor een Europarlementariër die kritisch is over de invloed van de religieuze lobby in Europa. Recent nog stelde Sophie in ‘t Veld kritische vragen bij de diplomatieke status van het Vaticaan. Door initiatieven als deze werd Sophie In’t Veld vorig jaar verkozen tot Internationale Humanist van het jaar.

Dit is één kant van haar verhaal. Voor religie ziet Sophie in’t Veld een belangrijke rol weggelegd in Europa. In haar overdenking in Vrijburg gaat Sophie in ‘t Veld in op de vraag: hoe kan religie erbij horen in een samenleving? En welke rol kunnen religie en levensbeschouwing spelen in de ontwikkeling van de Europese Unie als waardengemeenschap en politieke unie?

De dienst begint om 10.30 uur. Na koffie en thee volgt een nagesprek met Sophie in’t Veld in de kerkzaal.
sophie-int-veld

17 JANUARI 2013

Zaterdag 19 januari a.s.: brunch rondom de tentoonstelling ‘welke kant’

Aanstaande zaterdag is er van 13.00 tot 14.00 uur in de Moddermanzaal (Herman Gorterstraat 31) een brunch tussen de kunstwerken van kant. We eten een heerlijke lunch en laten ons inspireren door de kunst van Gon Homburg, een meester in kantwerk. We luisteren naar muziek en spreken ons uit over wat we zien in deze kunst. Ook spreken we met elkaar over het thema ‘de andere kant’. Over de andere kant dus van wat we normaal gesproken van onszelf aan elkaar laten zien.
De kunstenaar Gon Homburg zal tijdens deze brunch aanwezig zijn.
Opgeven uiterlijk vrijdag vóór 16.00 uur via info@vrijburg.nl . Kosten 3 Euro

DSC03814

12 JANUARI 2013

Zondag 13 januari a.s. (morgen!) om 15.30 uur: Vrijburgmiddag over Hoffelijkheid in christendom en boeddhisme, en aansluitend nieuwjaarsborrel.

Zondagmiddag is een goed moment eens wat door te denken over actuele thema’s. Dat doen we in Vrijburg een aantal keer per jaar met sprekers en een goed gesprek met dito glas na.

Om 15.30 uur spreken twee mensen een column uit over hoffelijkheid in boeddhisme en christendom: Christa Anbeek (hoofddocent aan het remonstrants seminarium aan de V.U.) over ‘heb uw naaste lief als uzelf, en André van der Braak (Hoogleraar boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities) over ‘geduldige verdraagzaamheid’. Erik Visser zorgt voor een muzikale omlijsting.

Vanaf 16.30 uur begint onze nieuwjaarsborrel, en kunnen we met elkaar in gesprek gaan over een tweetal stellingen die aansluiten op de columns.