Michael Glanz, maart – mei 2013

Schilderijen van Michael Glanz

van 17 maart t/m 19 mei 2013

Michael Glanz 1

Mijn naam is Michael Glanz en 52 jaar geleden ben ik in Duitsland geboren. Ik woon bijna 11 jaar samen met mijn partner en sinds 6 jaar wonen we in een mooi huis in Aalsmeer samen met twee poezen en een kater. Daarvoor woonden we in het centrum van Amsterdam. Mijn hobby’s zijn tuinieren, lezen, het tekenen van ontwerpen in de stijl van Art Deco, Jugendstil en Mandala’s en kunst schilderen op doek met acrylverf. Ik heb geen kunstopleiding gevolgd, maar ben een gepassioneerde schilder in mijn vrije tijd.

Michael Glanz 2Ik werk fulltime in een tuincentrum in Aalsmeer en daardoor heb ik helaas veel te weinig tijd voor mijn hobby’s. Elke vrije minuut ben ik bezig in mijn atelierruimte, welke zich op de zolderetage bevindt. Deze ruimte heeft een groot raam, want licht is belangrijk voor het werken met intense kleuren. Mijn schilderijen zijn opgebouwd uit verschillende lagen kleur, welke naast elkaar zijn aangebracht in horizontale, verticale en diagonale vlakken. Soms werk ik tegelijkertijd aan een stuk of drie doeken, die elk in een verschillend stadium van ontwikkeling zijn. Zo werk van het ene naar het andere doek, want wat er gebeurt in het ene schilderij, levert weer nieuwe inspiratie op voor het andere schilderij. Ik begin meestal met een basisidee met willekeurige kleuren, die dan later een verband met elkaar krijgen. Soms is een schilderij binnen enkele dagen klaar, maar het kan ook weken of zelfs maanden duren voor iets af is.

Michael Glanz 3Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door kleuren. Een kleur alleen zegt niets maar in de dialoog met andere kleuren krijgt een schilderij pas betekenis. Kleuren komen steeds terug en elke kleur krijgt zijn kracht met wat er naast ligt.

Voor mij is een schilderij iets heel basics. Je hebt een ezel, doek, verf en gereedschappen en hulpmiddelen, waarmee de verf wordt aangebracht. Eerst beschilder ik het gehele oppervlak en probeer door de rechte lijnen en patronen in verschillende richtingen een rustige uitstraling te creëren. Daarin speelt de kleur de hoofdrol. Het fascineert me hoe door de keus voor een kleur ineens andere kleuren naar voren komen. Ik houd van gelijkmatigheid, symmetrie en perfectionisme, maar vind het tegelijkertijd ook belangrijk, dat er sporen van handelingen zichtbaar zijn. Maar het allerbelangrijkste voor mij is, dat mijn schilderijen zijn ontstaan en gegroeid uit eigen ideeën.

Michael Glanz 4Om de intensiteit van een schilderij te kunnen ervaren, moet men die in het echt zien. Een foto of affiche, hoe goed die ook is, pakt niet alles.

Mijn inspiratie haal ik uit mijn voorliefde voor Expressionisme, Kubisme, Mandala’s, Art Deco, Jugendstil, Bauhaus en de Amsterdamse School, gecombineerd et felle kleuren.

Ik wens u allen veel kijkplezier.