Niet panikeren dames en heren!
Op 11 april stonden 27 Vrijburgers klaar op Schiphol voor de reis van 2012 naar Istanbul en de westkust van Turkije. Opnieuw in de voetsporen van Paulus.
En nu een maand later kijken we terug: wat hebben we veel gezien en gedaan in die tien dagen dat we onderweg waren. Wat hebben we genoten en plezier gehad in het samenzijn met ruimte voor een ieder om op zijn/haar eigen wijze deze reis te beleven.
Bij aankomst in Istanbul stonden onze gids Birgül en een bus met chauffeur voor ons klaar. Istanbul is een moderne stad met 20 miljoen inwoners. In de Haghia Sophia en later in de Cora kerk/moskee zagen we de prachtigste byzantijnse mozaïeken met afbeeldingen van o.a. Jezus en Maria die voor christenen en moslims waardevol zijn. We bewonderden de blauwe moskee, daalden af in de onderaardse wateropslag met her-gebruikte zuilen de basilicacisterne, wandelden over de hippodrome, dwaalden rond door de kruiden- en grote bazaar, voeren over de Bosporus, bezochten de woonpaleizen van de sultans het heel oude Topkapi- en het 19e eeuwse Dolmabachepaleis en waren in de Suleymaniyemoskee.
Op zaterdagmiddag werden we, het regende pijpenstelen, ontvangen in het Palais de Hollande. Het Nederlandse consulaat in Istanbul gebouwd midden 19e eeuw. Onno Kervers, consul generaal, ontving ons aller hartelijkst en vertelde over de oude betrekkingen tussen Nederland en Turkije waar dit jaar veel aandacht voor is. Na hem bedankt te hebben en als aandenken aan ons bezoek hem een prent van Arminius te hebben aangeboden, konden we gebruik maken van het 17e eeuwse kerkje op het terrein van het consulaat. Joost Röselaers en Willem Meijer gingen samen voor, een mooi moment.
Het Metropol hotel waar we in Istanbul verbleven maakte de verjaardag van Wiep tot een gedenkwaardige gebeurtenis met verduistering, taart met kaarsjes en champagne. Helemaal waren ze niet ingesteld op zo´n groep vrijzinnige levensgenieters. S´avonds bleek de wijnvoorraad uitgeput en moest een medewerker nog gauw in een avondwinkel een paar flessen bij kopen.
Ook dit keer was op reis met Vrijburg hard werken. Na Istanbul achter ons gelaten te hebben trokken we iedere dag verder naar het zuiden. Opstaan om 06.00 of 06.30 uur heel gewoon. De bus in, uitvoerige uitleg van onze onvermoeibare gids Birgül. Perfect Nederlands sprekend met een voor ons grappige zuidelijke / vlaamse uitspraak. Waaronder toen er een keer enige onrust ontstond onderweg de uitspraak: “Niet panikeren dames en heren!”. Door ons tijdens de reis nog vaak herhaald.
We bezochten vele plaatsen en opgravingen zoals Troje, Pergamon en Efeze, waar we nadat we geluisterd hadden naar de verhalen over Paulus halverwege de wandeling overvallen werden door een wolkbreuk met windvlagen en onweer en geen plaats om te schuilen.
We lunchten heerlijk (zelfs een keer begeleid door een troïca en een heuse buikdanseres: het onvermoede talent van één van onze reisgenotes!). Er is veel om te bezoeeken: nog een moskee, een opgraving, oude stad, museum etc. en heel bijzonder de kalkterrassen van Pamukkale. Met ook nog daarbij de zeer bezienswaardige resten van de oude Romeinse stad Hierapolis. De laatste pleisterplaats was Antalya waar we voor ons vertrek nog tijd hadden om de oude stad en haven te bezoeken. Onderweg zagen we de tegenstellingen van Turkije. Enerzijds een modern land, grote steden, snelwegen, industrie en winkels als bij ons en anderzijds zagen we onderweg langs de snelwegen schaaps- en geitenkuddes geweid door herders – herderinnen. Nomaden stammen levend in tenten en met hun veestapel trekkend van plaats naar plaats.
Een mooi land, een rijke cultuur, vele herinneringen, gezellige momenten, tijd om elkaar beter te leren kennen. Kortom een prachtige reis! Op naar de Vrijburg reis voor 2014.