Wenenreis 2004

Freiburg in Wien (een onvolledig verslag) door Wiep Wegenwijs.

ZATERDAG 5 JUNI 2004

Op van de zenuwen staat het vijftiental al om 6.40 uur op het perron, terwijl de trein nog aan moet komen. Na 2 uur bereiken we Duisburg, waar dankzij een verlate trein het overstappen vlot verloopt. Een prachtige reis langs Rhein, Main en Donau, al lijkt het er soms op alsof we door, in plaats van langs de laatsgenoemde rivier reden, zo plenst het. Om 19.30 uur arriveren we op het Westbahnhof tegenover het hotel. Na een hapje eten in de buurt vlot naar bed, want morgen is het vroeg dag.

ZONDAG

Na een stevig ontbijt naar de gezamenlijke dienst in de Evangelisch-Reformierte Kirche, waar de beide predikanten hoog van de kansel blazen en Lense middenin zijn Duitse preek, op z’n Hollands gezegd, even met zijn mondvol tanden staat. Lies en Carolien zorgen samen voor de tegenstem tijdens de gemeentenzang en Erik en Jeanette voor prachtig samenspel van fluit en orgel. Na de dienst geen koffie of thee, maar klare wijn! Vanuit de kerk gaan we via een lunch naar de Stephansdom (zie foto) en bezoeken ook het indrukwekkende Jodenmonument bij de Albertina.

Stephansdom

Stephansdom

‘s Avonds geniet een groot deel van de groep, gezeten op ‘keukenstoelen’, van de magnifieke uitvoering ‘Theodora’ van Händel in de Musikverein. Uitvoerenden: Concentus Musicus Wien o.l.v. Harnoncourt.

MAANDAG

Naar Schönbrunn. Rondleiding door het paleis en dan via tuin naar de Gloriette met een prachtig uitzicht op de in de hitte blakerende stad. Vervolgens gaan we naar het Schottentor (Schotten blijken Ieren te zijn) en doen we alle kerken van alle roomskatholieke ordes aan, eten een enorm ijsje en lopen kruip door sluip door door de oude stad van het ene naar het andere architectonische hoogtepunt. Voor de verandering eten we bij de Italiaan, waar de tongen los komen (heel interessant) en waar blijkt dat er zeker twee volwassen vrouwen zich in het gezelschap bevinden. Wiep Wegenwijs.

DINSDAG

Op naar de Naschmarkt waar nota bene door sommige lieden Oostenrijkse haringen worden verorberd. Vervolgens bezoeken we de Karlskirche waar we met behulp van een bouwlift tot in de nok komen om daar de plafondschilderingen te bewonderen. Na het bezoek aan het Joods Museum Wenen, heel indrukwekkend, zijn we ‘s middags vrij en eten we ‘s avonds met elkaar in een etablissement aan de rand van de stad. Nog steeds prachtig weer.

WOENSDAG

Vandaag beginnen we al af te tellen. Naar het slot Belvédère, waar Lense in het geniep (volgens een ongelabeld persoon mag hij dat namelijk niet) het een en ander over vertelt. Prachtige kunstcollectie met ondermeer Klimt, Kokoschka, Klinger. Het paleis en de tuinen worden ondertussen gerestaureerd. Dan met tram en bus naar de Kahlenberg met een prachtig uitzicht op de Donau en de stad. Een vijftal loopt onder bezielende leiding door wijnvelden en over door rozen overwoekerde paden naar beneden. ‘s Avonds gaat een groepje naar de Opera en een drietal naar ‘Im Weissen Rössl’. In die operette komt der Kaiser ( Franz-Joseph) voor. Opvallend was de reactie van de zaal; hij kreeg een -nog net niet staande- ovatie.

DONDERDAG

Wisselvallig weer. Op naar het Prater. Tot opluchting van velen is er geen tijd om gebruik van het Reuzenrad te maken, maar wel om eronder koffie te drinken. Vervolgens nemen we de metro naar de UNO-City, waar we onder veel vlagvertoon een interessante rondleiding krijgen. Nadat we in een taveerne uit de 15e eeuw hebben geluncht gaan we op pad naar het Hundertwasserhaus; heel bijzonder en kleurrijk. De rest van de middag is ter vrije beschikking. ‘s Avonds gaat het grootste gedeelte van het gezelschap naar ‘die Zauberflöte’ van Mozart in de Volksoper.

VRIJDAG

Het weer ziet er dreigend uit, maar knapt toch weer op. We gaan naar m.i. een van de hoogtepunten van deze reis namelijk naar het gebouw van de ‘Secession’ waar we een boeiend college volgen van Marian Bisanz-Prakken, een Nederlandse kunsthistorica, over het ‘Beethovenfries’ van Klimt e.a..Na de koffie spat de groep uit elkaar. Het operettedrietal heeft weer de zelfde belangstelling en gaat naar de Hofburg om de de keizerlijke appartementen te bekijken. Helaas kan dat alleen nadat men eerbiedig aan de Sisidevotie meegedaan heeft. Daarna nog een museum, het dak van de Stephansdom en het bezoek aan Wenen is bijna voorbij, maar niet nadat het hele gezelschap zich ‘s avonds in opperbeste stemming aan ‘Heurige’ gewijd heeft.

ZATERDAG

De terugreis verloopt vlot (een stukje zelfs met 280 km per uur) en om 20.15 uur zetten we weer voet op Amsterdams grondgebied. Het was een heel bijzondere reis, met veel hoogtepunten, onder deskundige leiding en een goedgeluimd gezelschap. Wat mij betreft: ‘On y va, qui mal y pense’ oftewel vrij vertaald: “Laten we nog eens gaan, wat men er ook van denkt”