Anton Havelaar oktober – december 2011

VERDER KIJKEN
Melancholie2

Een overzichtstentoonstelling van de fotograaf Anton Havelaar

Anton Havelaar: ‘Aanvankelijk waren mijn landschapseries vooral gekleurd door bewuste opvattingen en persoonlijke visie. De laatste jaren probeer ik het concept iets meer naar de achtergrond te verschuiven en bij het fotograferen eerder te zoeken naar een gevoel dan naar de bevestiging van mijn eigen opvattingen. Door op die wat lossere manier te werken, beoog ik foto’s met meer diepgang te kunnen maken doordat de beperking van een te strak concept wordt opgeheven’.

Uit de volgende series zullen werken te zien zijn:

MensenOpPlekken is een serie portretten op locatie waarin de afgebeelde personen gevangen lijken in een zelf opgelegde beperking.

De serie Winterbomen lijkt gemaakt in een wonderlijk, uitheems landschap. De sfeer en de esthetiek van de foto’s zijn ontstaan door de zeer slechte weersomstandigheden tijdens het fotograferen.

Winterbomen2-kopie_000De Ziel van de Zuidas Wanneer braakliggende terreinen, sportvelden of andere plekken plaats maken voor nieuwe kantoorgebouwen, lijkt het landschap iets van zijn ziel te verliezen. Het kan ook zijn dat er een ander soort ziel voor in de plaats komt. Ik ben op zoek gegaan naar die ziel. De term ziel was juist vanwege zijn vaagheid geschikt om als leidraad te dienen bij mijn fotografische onderzoek. Het woord ziel lijkt meer iets voor zweverige types. Toch lijkt het erop dat het zoeken naar de ziel van een plek me helpt om mijn vooringenomenheid aan de kant te zetten; wellicht mijn cynisme te doorbreken. Het helpt me om open te staan voor de indrukken die het landschap me biedt. Om bezield te kunnen fotograferen, moet je open staan voor de ziel van het landschap.

Tijdelijke Landschappen Er zijn bij (wegen)bouwactiviteiten vaak landschappen te vinden die maar kort bestaan. Ze hebben een heel eigen sfeer en uiterlijk. Het zijn weergaven van de alledaagse werkelijkheid, tijdens de verbreding van de A2, maar lijken soms wel surrealistische fantasielandschappen. Tijdelijke zaken zijn natuurlijk bij uitstek het terrein waar de fotografie een wezenlijke rol kan spelen.

Tot mijn recentste werk behoort de grote serie Jessurunkamp, van militair terrein tot nieuwe natuur over de transformatie van een gebied tussen herfst 2008 en zomer 2010. De foto Nieuwe Natuur 1, die te zien was op de Zomer Expo 2011 in het Gemeentemuseum Den Haag, maakt deel uit van deze serie.

Meer informatie over de fotograaf is te vinden op www.antonhavelaar.nl