Mens en werkelijkheid geabstraheerd, werk van Desiree Ubink

Hoe anders kan je naar de werkelijkheid kijken dan je dagelijkse manier. Kunstenaar Desiree Ubink is een meester in het openen van deze andere realiteit. Door haar tentoonstelling zien we nieuwe elementen in de wereld die je zouden zijn ontgaan als je het werk van Desiree niet hebt gezien.
Opening op zondag 27 oktober na de dienst om 11.15 uur in de Moddermanzaal. Op zondagmiddag 15 december om 16.00 uur zal in het kader van de Vrijburgmiddagen een finisage rond haar werk en het thema Mens en werkelijkheid geabstraheerd , plaatsvinden.

Desiree Ubink studeerde in 1985 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost  te Breda (afd. modeontwerpen).

Aansluitend op haar carrière als modeontwerpster vestigde ze zich in 2000 als beeldend kunstenaar.

Haar DIGITALE COLLAGES ontstaan doordat ze haar foto’s, tekeningen en schilderingen digitaal mixt. Een nieuw kunstwerk begint met het maken van foto’s van datgene wat haar inspireert.

Deze schetsen, zoals Desiree haar foto’s vaak noemt, vormen de basis voor nieuwe kunstwerken waarin vorm en gevoel een belangrijke rol spelen.

 

De werken die  geëxposeerd zullen worden komen uit de volgende series:

  • YOGA: de vorm van de beweging is de kracht van de werkelijkheid (2003)

Bij dit thema gaat het behalve over de mens ook over zijn beweging.

Het kijken naar en voelen van verschillende yoga-oefeningen hebben tot een serie foto’s geleid die ten grondslag liggen aan deze werken.

De kracht die het lichaam uitstraalt werd onderwerp voor de tekeningen en schilderingen, die vervolgens digitaal bewerkt werden en spannende botachtige vormen  en grafische zeefdrukken als resultaat hebben.

  • NA HET MODEL (2005)

Mijn modeltekeningen zijn het uitgangspunt voor deze serie. Nadat het model vertrokken is ligt er een stapel tekeningen en een herinnering aan hem of haar. Opnieuw tekende ik deze herinnering en samen met de eerste schetsen ontstaat er door de digitale beeldbewerking een nieuw gelaagd werk.

  • WATER_BEAT (2006)

Hiervoor maakte ik foto’s van opkomend riet in de Zegerplas te Alphen aan den Rijn.
Dit is zo’n boeiend schouwspel van prachtige lijnen die een eigen ritme laten zien.

Desiree Ubink_ Water Beat 5De schaduwen van dit lijnenspel lopen weg via het water en vormen een eigen compositie. Soms is het net of je ze hoort spelen met elkaar.

Het heldere voorjaarslicht wat ik eraan toevoegde, vraagt om aandacht en leid je de diepte in naar iets mysterieus: een mijmering met een eigen geluid, die je de tijd doet vergeten”.

  • KIJKEN NAAR GELUID (2007-2010)

Ik vroeg me af of ik geluid kon laten zien, of anders gezegd: kan je met je ogen horen?

Om dit te onderzoeken ging ik tijdens repetities muzikanten fotograferen. Daar ervoer ik het innerlijke van de zangers en muzikanten, dat ze met hun stem of instrument uitten.

Het gevoel en de intensiteit heb ik gebruikt bij de bewerking van de foto’s.

De tentoongestelde (zelf)portretten laten onder andere klank, concentratie, bevrijding, ingetogenheid en breekbaarheid zien.

  • Vergankelijkheid (2009-2010)

Met meerdere kunstenaars werkte ik aan dit thema en bij mij

heeft het  geleid tot een onderzoek naar het verdwijnen van vriendschap. Wat voor altijd lijkt te blijven bestaan vervaagt of verdwijnt. Wat rest is een herinnering.

  • MARIA-MARIA (2012)

Maria Magdalena en Moeder Maria inspireerde mij tot het maken van een serie portretten. Het werd een zoektocht die gaat over liefde en devotie.

Desiree Ubink MARIA-MARIA

  • ONDERAARDS (2012-2013)

Boven en onder de grond bevinden zich twee werelden. De een zichtbaar, de ander ondoorgrondelijk, oneindig, ongerept en daardoor eigen.
Juist het onzichtbare is voor mij belangrijk. Door gebruik te maken van reflecties of te werken met gedigitaliseerde schilderingen wordt die wereld zichtbaar. Het lijnenspel dat ontstaat door het borduurwerk versterken dit effect en staan voor mij symbool voor de oneindige wereld van mogelijkheden.

Desiree Ubink onderaards_1

Naast vrij werk maakt Desiree ook digitale collages en portretten in opdracht voor bedrijven en particulieren en geeft ze cursussen fotobewerking.

 

Contactgegevens: desiree@dubinkdesign.nl of  0172-437656 / 06-49894341

web: www.dubinkdesign.nl
blog: http://dagwoordfotos.blogspot.com