Kunst uit eenvoud door Medena en Sabena (15 en 16)

aan het werkMedena en Sabena zijn Amsterdamse middelbare scholieren. Maar hun geboorteland is Tsjetsjenië. Hun vader werd gedood in het conflict met Rusland en hun moeder trouwde vervolgens met een vluchteling uit voormalig Joegoslavië. Ze zijn heel verlegen maar er is iets waar ze ontroerend goed in zijn: kunst maken uit simpele dingen als papier, karton, textiel en alle mogelijke en onmogelijke andere materialen. Ongelofelijk wat ze daaruit creëren. Een echte kerstexpositie!
Opening op zondag 22 december, na de dienst, om 11.15 uur in de Moddermanzaal door Lenie van Reijendam.

Zelf vertellen zij het volgende over hun werk:
“Onze moeder was in haar vrije tijd aan het schilderen en onze vader was cameraman en verslaggever bij de televisie. In 1999 was er een oorlog in de Kaukasus en daarbij werd onze vader gedood. Hij heeft een documentairefilm over de oorlog gemaakt.
Een moeilijke tijd brak aan. Onze moeder werkte veel, maar in haar vrije tijd heeft ze ons geleerd om klei en verf te gebruiken. Wij waren vooral gefascineerd om met plasticine te werken. Wij konden uren bezig zijn met modelleren.
Toen wij wat ouder werden, opende de wereld van film en animatie zich voor ons. Deze inspireerde ons om de uitgebeelde personages in klei te boetseren. Nog weer later gingen wij filmscripts schrijven, die we opnamen en monteerden. Tot nu toe hebben we elf films gemaakt. Een aantal daarvan is te zien op YouTube onder: madinasabinafilms.”
Momenteel volgen de meisjes kunstlessen op de IVKO-school in Amsterdam en krijgen zij tevens lessen van de Russische kunstenares Anna Volkova.

leguaan