Nieuwsbrief 2013

Nieuwsbrief nr. 10

header.png

Deze week in de Nieuwsbrief

kop flyer

 

Dinsdag 24 December 22.00 u. Kerstavonddienst
Op Kerstavond wordt u ontvangen met warme wijn en het licht van talloze kaarsen. De kerkdeuren gaan om 21:30 open. Vanaf 21:45 kunt u al genieten van de akkoorden van de Cantorij en een enkel lied meezingen.  Ds Jessa van der Vaart gaat voor.

kerstballen

Woensdag 25 December 10.00 u. 0-100 Kerstdienst
De kinderen verkleden zich voorafgaand aan de dienst als engel, herder, schaap, Jozef of Maria. In de dienst doen ze mee aan een ‘inspringspel’. Ook de cantorij levert hieraan een bijdrage. Tijdens de overdenking gaan de kinderen naar hun eigen ruimten om kerstversiering te maken. Ds Jessa van der Vaart en Dik Mook gaan voor.

 

nieuwjaar

 

Donderdag 2 januari 2014, 20.30 u. Nieuwjaarsconcert Grachtenfestival
Vrijburg start het nieuwe jaar met een swingend concert. Saxofonist Eva van Grinsven, winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2012 stelde een gelegenheidsband samen met Michael Gieler, altviolist Koninklijk Concertgebouworkest, pianist Daniël Kramer en klarinettist Bart de Kater. Lichteffecten door Floriaan Ganzevoort. Entree € 19,50.

glaasjes

 

Zondag 12 januari 16.00 u. – 18:30 Nieuwjaarsbijeenkomst
De zondag in het jaar waarin actieve vrijburgers speciaal in het zonnetje worden gezet. Het bestuur nodigt u graag uit en biedt de hapjes en drankjes aan.

Mediacommissie Vrijburg

 Nieuwsbrief nr. 9

header.png

 

 

 

 • Zondag 8 december ‘Hier ben ik
 • Vooruitblik – Vrijburg tijdens de feestdagen

Zondag 8 december 10.00 u. Eerste dienst van Joep de Valk.
Thema: ‘Hier ben ik’ met muzikaal accent

‘Hier ben ik’ is het thema van de eerste dienst die Joep de Valk in Vrijburg leidt. Een levenshouding. Maria laat dit ook zien tegenover de boodschapper Gabriël, als zij zegt: ‘zie de dienstmaagd des Heren’. Een kwestie van binnen laten komen, open staan met hart en ziel, met verstand en lichaam. Ga ik de ontmoeting aan? Laat ik mij raken door de ander? Het ‘Hier ben ik’ wordt ook gevierd met het avondmaal: brood en wijn in een kring van saamhorigheid. Bij deze viering kunt u luisteren naar een bijzonder optreden van de twee jonge talentjes Adriaan (12) en Fabius (10) Beelaerts op cello en viool

image001

kop flyer

Korte vooruitblik – Vrijburg tijdens de feestdagen

 • Dinsdag 24 december 22.30 – Feestelijke Kerstavonddienst met ds Jessa van der Vaart.
 • Woensdag 25 december 10.00 – Een Kerstdienst waarin zowel kinderen als volwassenen, van 0-100, alle aandacht krijgen.
 • Zondag 12 januari 16 – 18.30 – Nieuwjaarsbijeenkomst met de Vrijburgers.
 • Donderdag 2 januari 20.30 – Een nieuwjaar met Eva van Grinsven – Het Grachtenfestival bij u om de hoek.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 8

header.png

 

 

Deze week in de Nieuwsbrief

cantorij2013Zaterdag 30 november 14.00 – 17.00 Zing mee met de cantorij!

Aanstaande zaterdag ontvangt de cantorij u met een kopje thee en strooigoed voor de jaarlijkse zangmiddag. Samen advents- en kerstliederen zingen verbindt en verwarmt onze harten. Breng dus vooral uw vrienden, familie of kennissen mee. Cantrix Leenke de Lege en organist Erik Visser begeleiden de middag.

advent

Zondag 1 december 10.00 0 – 100 dienst op eerste Advent

Vol verwachting steken we met de kinderen de kaarsen aan, elke zondag eentje meer, tot het Kerstmis is. We gaan met groot en klein kijken hoe we met die verwachtingen kunnen omgaan. De 0-100 dienst betekent dat ook de kinderen zich deze ochtend thuis kunnen voelen. Tijdens de overdenking gaan zij naar een eigen ruimte waar wordt geknutseld en gepraat over het thema van de dienst. Ds Ytje Poppinga leidt de dienst.

Zondag 8 december 14.30 Intrededienst studentenpastor Ds. Jessa van der Vaart
Feestelijke kerkdienst in de Oude Kerk waarin Ds. Jessa van der Vaart intrede doet als predikant in algemene dienst van de Protestantse Kerk in Nederland, ten dienste van het Studentenpastoraat Amsterdam. Meer informatie volgt in de volgende nieuwsbrief!

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 7

header.png

 

 

Zondag 17 november 2013, Vrijburgmiddag met maaltijd na afloop

16:00, Rome en de vrijzinnigheid
Op deze tweede Vrijburgmiddag spreken Prof. Dr. Peter Nissen (kerkhistoricus en hoogleraar spiritualiteitsstudies) en Simon Evers (pastor van het OLVG) een column uit. Beiden hebben veel te vertellen over de relatie tussen het Katholieke Rome en de Nederlandse Vrijzinnigheid. Peter Nissen stapte over van de katholieke kerk naar de remonstranten. Simon Evers vormt met een protestant en een moslima het team van geestelijke verzorgers van het OLVG. U begrijpt dat beide sprekers voldoende stof kunnen doen opwaaien voor een interessante middag. Vragen en opmerkingen zijn daarbij heel welkom. Om 17.00 uur kunnen we met een drankje verder discussiëren aan de hand van een aantal stellingen.

peter nissen                    simon evers

18:00, 0-100 Maaltijd
De jongeren zetten u een vegetarische maaltijd voor, zo veel mogelijk uit eigen moestuin. Tijd voor een goed gesprek, of om na te praten. De maaltijd kost € 4,00. Ook degenen die niet aan de Vrijburgmiddag meedoen kunnen zich opgeven bij het kerkelijk bureau of bij juggs@vrijburg.nl.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 6

header.png

 

 

Deze week in de Nieuwsbrief

Zondag 3 november 0-100 Dienst

In de 0-100 dienst op drie november wordt het feest. Het loopt allemaal goed af met Ester en Mordechai en alle andere Joden. Wat een opluchting, want het zag er niet goed uit met die foute wetten van Meden en Perzen. Dat vieren de Joden elk jaar in het voorjaar met het Poerimfeest. Wij hebben nu Ester gelezen en vieren het daarom nu.

Poerim is een heel uitbundig feest, met verkleden, lekkere hapjes, veel lawaai en voor de volwassenen veel drank. Zoveel dat je het verschil tussen ‘Leve Mordechai’ en ‘Weg met Haman’, dus tussen goed en kwaad, niet meer weet. Dat laatste moeten jullie thuis maar regelen. Als ze willen kunnen de kinderen verkleed komen (als prinses, koningin, koning, of anders). En tijdens de dienst  zorgen we samen voor de rest.

Zondag 3 november Concert in Vrijburg

Graag vieren wij aanstaande zondag onze verjaardag op een verrassende wijze met u!

Het Philharmonisch Orkest Mozart bestaat dit jaar 135. Wij worden tot een van de meest geliefde amateur orkest van Amsterdam gerekend, geliefd bij het publiek vanwege de uitstraling, de sfeer, de prestaties en de programmering, klassiek, romantiek met zo nu en dan een modern uitstapje.

2013 is het Nederland-Rusland jaar. Vandaar een programma met uitsluitend Russische componisten. Opzwepende muziek, van de schrale grond in de steppen tot het rijkdom der tsaren, zwoele melodieën, ruige akkoorden en Russische folklore, een mooie Russin met een solo op de domra , een lieflijk snaar instrument.

U bent van harte welkom!

Entree:      15 EUR – 12 EUR CJP/Stadspas/65+
Datum:       Zondag 3 November
Locatie:      Kerk Vrijburg – Diepenbrockstraat 46 – Amsterdam
Aanvang:   15.00 uur.

Dinsdag 5 november Vital Development

Dit is een feestelijke, afsluiting van de Vital Development avonden met een drankje na afloop, ook weer van 20.30 – 22.00 uur, met voorafgaand voor wie dat wil een geleide meditatie. Deze laatste avond vindt waarschijnlijk plaats in de kerkzaal (aanbellen bij de gelijknamige bel). De prijs bedraagt 10 EUR per keer.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 5

header.png

 

 

Deze week in de Nieuwsbrief

Vrijburgmiddag ‘Viva la Libertà’ zondag 20 oktober 16.00 uur

De eerste Vrijburgmiddag van het seizoen staat in het teken van de opera Don Giovanni van de componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Spreekster Aviva Boissevain zal uiteenzetten wat er zo opmerkelijk is aan de wijze waarop Mozart dit overbekende verhaal over Don Juan op muziek zette en hoe hij zijn kritiek op de idealen van zijn tijd – de 18e eeuwse Verlichting – in klank verwoordde. Muzikale medewerking wordt verleend door Erik Visser (piano) en Kees Terlouw (zang).

0-100 Vrijburgmaaltijd zondag 20 oktober 18.00 uur

Na de Vrijburgmiddag kunt u blijven praten en eten. De maaltijd begint om 18.00 uur en heeft als thema: de rol van muziek in ons leven. Een maaltijd kost 4 euro, opgeven voor zaterdag 12.00 uur via email aan jellegraaf@gmail.com.

Vernisagebrunch zaterdag 26 oktober 13.00 uur. 

Brunch met Desiree Ubink (kunstenaar) en Donald Roos (docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten). Tijdens deze brunch gaan kunstenaar en docent in op de hen omringende werken. Opgeven uiterlijk vrijdag via een email aan mook@vrijburg.nl

Opening Tentoonstelling “Mens en Werkelijkheid geabstraheerd” Zondag 27 oktober 11.45 uur.

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief nr. 4

header.png

Let op! Kerkdiensten beginnen om 10.00

 • Vanaf 6 oktober begint de kerkdienst in Vrijburg om 10.00 uur, een half uur eerder dan we gewend waren.
 • Elke 3e  zondag van de maand is er in plaats van een ochtenddienst een Vrijburgmiddag van 16.00 – 17.00. Iedereen is welkom voor een drankje na en de mogelijkheid om te blijven eten
 • .
 • Zondag 6 oktober 0-100 dienst en doopOp 6 oktober 10:00 gaan we verder met het verhaal van Esther. Ze is de mooiste van het land, en koningin geworden. Maar ze is ook slim en dapper, en daar luisteren en kijken we naar. Met elkaar denken we na over dapper zijn: wanneer ben je dat? Als je enge dingen durft. Maar wat de een eng vindt, vindt een ander niet eng, of misschien gewoon dom. Moet je dat dan ook doen, omdat je anders bang gevonden wordt?  Moet je gewoon meelopen of kan je ook nee zeggen?Grote vragen voor grote en kleine mensen, en dan wordt ook Ottilie van der Vorm gedoopt, die we toewensen dat ze mooi, dapper en slim wordt!

Mediacommissie Vrijburg

Nieuwsbrief 27 augustus 2013

Zondag 1 september 2013, 10:30

Startzondag o.l.v. ds Jessa van der Vaart, ds Joep de Valk en Dik Mook.

Een 1-100 dienst met medewerking van de Cantorij

Op 1 september start Vrijburg het nieuwe seizoen met een serie overdenkingen uit het boek Esther. Dit boek vertelt het verhaal van de gebeurtenissen rond het joodse meisje Hadassa, dat als Esther aan het hof van de Perzische koning Ahasveros terecht komt. Als zij tot nieuwe koningin gekroond wordt, houdt zij haar afkomst verborgen. Dit boek sluit aan bij het jaarthema ‘Verborgen geloof’. Hoe ziet vrijzinnige spiritualiteit eruit? Hoe kunnen we geloof in een geseculariseerde samenleving aan de orde stellen?
De 0-100 dienst betekent dat ook de kinderen zich deze ochtend thuis kunnen voelen. Tijdens de overdenking gaan zij naar een eigen ruimte waar wordt geknutseld en gepraat over het thema van de dienst. Vrijburgs Cantorij zal o.l.v. Leenke de Lege de dienst muzikaal omlijsten.

glanz

Een nieuw seizoen, een nieuw bericht

Na het vertrek van Joost Röselaers ontvangt u voortaan de nieuwsberichten over het reilen en zeilen in Vrijburg van de Media Commissie, bestaande uit Sarah Gantzert, Gon Homburg, Martijn Roelandse, Helene van Schaik en Joost van der Schee. Wij gebruiken hiervoor het mailprogramma MailChimp. Afmelden kan vanaf nu onderaan elke nieuwe nieuwsbrief door op een link te klikken. Aanmelden kan op de Vrijburg website.

Nieuwsbrief 22 augustus 2013

Uitnodiging afscheidsdienst van Joost Röselaers

 • Op zondag 25 augustus om 10.30 uur vindt de afscheidsdienst plaats van ds. Joost Röselaers, die vanaf 1 september a.s. predikant zal worden van Austin Friars, de Nederlandse Kerk in Londen. Na de afscheidsdienst volgt een aantal toespraken, en om 12.00 uur vangt de receptie aan. U kunt dan persoonlijk afscheid nemen van Joost en Anne-Rose, en hun kinderen Anne-Sophie en Florian (die tijdens deze dienst zal worden gedoopt door Jessa van der Vaart).

Voor zowel de afscheidsdienst als de receptie wil het bestuur van Vrijburg u van harte uitnodigen.

Nieuwe opzet nieuwsbrief

De verzorging van de nieuwsbrief draagt Joost Röselaers over aan de ‘Media commissie’ van Vrijburg. Deze zullen de nieuwsbrief versturen met het mailprogramma MailChimp. Afmelden kan vanaf nu onderaan elke nieuwe nieuwsbrief door op een link te klikken. Aanmelden kan op de Vrijburg website.

Nieuwsbrief 21 juni 2013

Zondag a.s.: Sybrand Buma spreekt in Vrijburg over omgaan met politieke schreeuwerigheid

Op zondag 23 juni preekt CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma in Vrijburg over omgaan met politieke schreeuwerigheid. In de moderne politiek gaat het voor negentig procent om hoe de boodschapper het zegt en hoe hij eruit ziet. Hoe moeten we daarmee omgaan? Buma laat zich inspireren door het Bijbelboek Prediker. In Prediker ziet hij een hedendaagse columnist. Politieke schreeuwerigheid lijkt van alle tijden te zijn. Wat kan Prediker ons hierover leren? Rust de verantwoordelijkheid niet bij onszelf om te luisteren naar wat iemand echt te zeggen heeft en dan pas te oordelen?

sybrandbuma_000

13 juni 2013

Maandag a.s. om 20.00 uur: ‘drugs in debat’  in Vrijburg  

‘Drugs in Debat’ doet mee aan de Jong Burgerschap Award 2013. Dit project wil een maatschappelijke dialoog stimuleren rond recreatief
drugsgebruik en drugsbeleid, om het taboe dat op dit onderwerp rust te doorbreken. Om dit te bewerkstelligen gaan ze maandagavond 17 juni een debat-evenement organiseren om een dialoog over drugsbeleid en recreatief drugsgebruik te stimuleren.Gijsbert van Eijsden zal een presentatie geven over de ethiek en de levensbeschouwelijke kant van drugsgebruik.Verder zullen de volgende sprekers zullen maandagavond met elkaar en het publiek in debat gaan:
– Raymond Dufour, voorzitter van Stichting Drugsbeleid
– Gijsbert van Eijsden, humanistisch raadsman bij het UMC
– Tim Boekhout van Solinge, criminoloog aan de UvA
– Tjibbe Reitsma, politieagent
– Chris-Jan Kamminga, voorzitter van de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD)Na afloop van het debat zal voor wie dat wil de documentaire ‘Breaking the Taboo’ getoond worden (56 min).Als je wilt kun je je aanmelden via facebook, maar als je dit niet gedaan hebt ben je natuurlijk ook welkom!
https://www.facebook.com/events/528298450565460/De organisatie ligt in handen van Matthijs Pontier, vriend van Vrijburg en actief in de Kelder.

Nadere informatie:
https://www.facebook.com/pages/Drugs-in-Debat/567116363307331?ref=hl
https://twitter.com/DrugsInDebat

6 juni 2013

Zondag a.s.: justitieminister Ivo Opstelten preekt over het bewaken van religieuze tolerantie

Veiligheid- en justitieminister Ivo Opstelten preekt aanstaande zondag, op 9 juni, om 10.30 uur in Vrijburg Amsterdam over het draagvlak voor religieuze tolerantie. Sinds het midden van de negentiende eeuw zijn we in ons land gewend dat de overheid zich niet meer bemoeit met de inhoud van het geloof dat iemand belijdt. Iedereen is vrij om zijn overtuiging te beleven en publiek te uiten. Maar die vrijheid kan alleen blijven bestaan als de overheid de democratische rechtsorde handhaaft.

Wanneer de overheid geen wetten invoert tegen huwelijksdwang, polygamie en genitale verminking zou de roep om overheidsbemoeienis met individuele levensovertuigingen juist toenemen. Daarom moet de overheid individuele rechten als de waardigheid van het menselijk lichaam en gelijkwaardigheid van man en vrouw beschermen, betoogt Opstelten. De overheid bemoeit zich niet met de cultuur of de levensovertuiging die tot bepaalde handelingen leidt, maar wel met de handelingen zelf. Alleen door het handhaven van de rechtsstaat kan de overheid zorgen dat haar niet om een mening over het geloof wordt gevraagd.

opstelten_001

11 april 2013

Zondag a.s.: president van de Hoge Raad Geert Corstens spreekt in Vrijburg over vergeving in Boeddhisme, Zuid-Afrika en ons strafrecht
 

In het maatschappelijke klimaat van nu wordt gevraagd om steeds hogere straffen. Tegelijk groeit de behoefte van slachtoffers om met daders in contact te komen. Het strafprocesrecht biedt de laatste jaren met succes meer plaats om slachtoffers en daders met elkaar in het reine te laten komen. De president van de Hoge Raad, Geert Corstens, spreekt 14 april tijdens de kerkdienst in Vrijburg in Amsterdam over vergeving en vergelding in het boeddhisme, in Afrika en in ons strafrecht. Wat kunnen wij van andere culturen leren?

Corstens1

5 APRIL 2013

Zondag a.s.: 0-100 dienst o.l.v. Dik Mook

A.s. zondag om 10.30 u. is er weer een 0-100 dienst in Vrijburg. Een dienst speciaal dus voor kinderen en hun ouders en grootouders.

Het thema dit keer is KLEUR.
We lezen iets over de regenboog,
doen een kleurexperiment,
we horen en zien een verhaal over ‘de mooiste vis’,
we maken zelf mooie vissen,
en jullie helpen weer met klokken luiden en collecteren.

vis

5 APRIL 2013

Ds. Joost Röselaers beroepen door de Nederlandse gemeente te Londen

Afgelopen dinsdag heb ik in een bestuursvergadering van Vrijburg aangekondigd dat ik na de zomer vertrek naar Londen. Ik ben beroepen door de Nederlandse Kerk aldaar (Austin Friars geheten). Het was een moeilijke keuze, ik ben nog niet zo lang verbonden aan Vrijburg en heb het er naar mijn zin, maar de omstandigheden en voorwaarden om in Londen aan de slag te gaan zijn zeer gunstig voor ons als gezin. Daarnaast wil ik graag de uitdaging aangaan om in een internationale context werkzaam te zijn, en werken aan nieuwe vormen van kerk-zijn binnen een gemeente die in 1550 is opgericht.

In de komende vijf maanden wil ik mij van harte voor Vrijburg blijven inzetten, en vorm geven aan (bijzondere) kerkdiensten, kringen en pastoraat. U mag uiteraard een beroep op mij blijven doen.

Ik wil langs deze weg het bestuur van Vrijburg alvast hartelijk danken voor alle ruimte en vertrouwen die ze mij de afgelopen jaren geschonkenheeft, mijn collega’s voor de prettige samenwerking, en u allen voor uw enthousiasme en betrokkenheid. Het bestuur zal er alles aan doen om snel een opvolger voor mij te vinden, zodat het huidige elan binnen Vrijburg kan worden voortgezet.

Met hartelijke groet,
Joost Röselaers

28 MAART 2013

Zondag 31 maart a.s.: Paasontbijt voorafgaand aan de kerkdienst

Zondag is er om 9.00 uur een Paasontbijt in de Moddermanzaal in Vrijburg. Met Paasmuziek, lichte teksten en overheerlijke broodjes en paaseieren starten we het feest van de opgestane Heer.

Aanmelding via Margriet Dijkmans van Gunst, margrietdvg@hotmail.com

PS Denk eraan dat de zomertijd die dag ingaat…

15 MAART 2013

Zaterdag 16 maart a.s. van 13.00 tot 14.00 uur: kunstbrunch in de Moddermanzaal

Komende zaterdag -16 maart- is het weer kunstbrunch in de Moddermanzaal van Vrijburg, H. Gorterstraat 31.Tussen de schilderijen van Michael Glanz brunchen we met heerlijk eten en kijken we intensief naar de werken van deze kunstenaar. We luisteren naar passende muziek en discussiëren over het thema van deze prachtige, explosieve tentoonstelling: Color my life

U kunt zich vandaag, vrijdag, voor deze brunch nog opgeven via mail: mook@vrijburg.nl

De feestelijke opening is zondag na de kerkdienst (voorganger Peter Kattenberg.) Zonder opgave welkom: Diepenbrockstraat 46.

0019_18B

12 MAART 2013

Donderdag 14 maart, 20.00 uur, Kerkzaal: Gedichten en muziek rond de bundel ‘Om een zin’ van Carel ter Linden

Uitvoerenden: Carel ter Linden, voordracht en Ariane Karres, piano

In 2007 verscheen de gedichtenbundel Om een zin van Carel ter Linden. Gedichten, ontstaan vanuit belevenissen uit het dagelijks leven, sprekend van de verwondering, en de geheimen van dit bestaan. Zinnen, woorden en beelden resoneren na in de muziek, die Ariane Karres, pianiste, daarbij koos. Composities van Bach, Scarlatti, Chopin Liszt, Sjostakovitch en Debussy wisselen de voorgedragen gedichten af.

Carel ter Linden is emeritus predikant. De gedichten die hij in de loop van zijn leven schreef verschenen in januari 2008 bij de Arbeiderspers, Amsterdam. Ariane Karres, dochter van de pianist Chris Veelo, studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jan de Man en vervolgde haar studie bij Jan Wijn in Amsterdam.

clip_image002_001clip_image004

31 JANUARI 2013

In deze nieuwsbrief is er aandacht voor de 0-100 dienst van komende zondag, een literair concert met Carel ter Linden op donderdag 14 maart, en een vacature voor een ervaren secretaresse aan het remonstrants seminarium in Amsterdam.

Zondag a.s.: 0-100 dienst onder leiding van Dik Mook

Zondag a.s. 3 februari is het weer 0-100 dienst. Deze diensten bestaan dan precies 1 jaar en dat vieren we. Natuurlijk zijn alle ouders met hun kinderen hartelijk welkom, want het wordt extra feestelijk. Alle kinderen mogen in de dienst wat doen, van kaars aansteken tot klokken luiden en collecteren. En daarnaast wordt de feesttaart versierd en gaan de vredesduiven misschien wel vliegen… want het thema van de dienst is “Vrede”.
De ouderen krijgen de keus of ze ook wat willen doen, of zoals altijd te luisteren. Een feestdienst voor iedereen dus.

Donderdag 14 maart: Literair concert met Carel ter Linden en Ariane Karres

Om alvast in uw agenda te noteren! Na zijn emeritaat schreef dominee Carel ter Linden de gedichtenbundel Om een zin. Gedichten, ontstaan vanuit belevenissen uit het dagelijks leven, sprekend van de verwondering, en de geheimen van dit bestaan. Zinnen, woorden en beelden resoneren na in de muziek, die Ariane Karres, pianiste, daarbij koos. Composities van Bach, Scarlatti, Chopin Liszt, Sjostakovitch en Debussy wisselen de voorgedragen gedichten af. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Kerkzaal van Vrijburg.

Carel ter Linden is emeritus predikant, en kreeg nationale bekendheid door zijn betrokkenheid bij diverse trouw-, doop- en rouwdiensten van het Koninklijk Huis. De gedichten die hij in de loop van zijn leven schreef verschenen bij de Arbeiderspers, Amsterdam. Daarover schreef de uitgever: De titel van deze bundel is Om een zin. Een goed alternatief zou “Om een laatste zin’ zijn geweest. Een aantal gedichten verraadt immers de zoektocht van Carel ter Linden naar zo’n laatste zin, waarmee de dichter raakt aan de zin van het leven zelf. Gebruikmakend van klassieke vormen en trefzeker formulerend schrijft Ter Linden een ingetogen, herkenbare poëzie, die veel lezers zal aanspreken.

Het Remonstrants Seminarium, gevestigd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, zoekt een ervaren secretaresse (0,2-0,3 fte).

Het Seminarium verzorgt de predikantenopleiding voor de Remonstrantse Broederschap en maakt formeel deel uit van de faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit. De secretaresse ondersteunt de wetenschappelijke staf (twee parttime docenten) en het college van curatoren.
Nadere informatie over deze vacature vindt u op www.remonstranten.org , onder het kopje ‘laatste nieuws’.

25 JANUARI 2013

Zondag 27 januari a.s.: Europarlementariër Sophie in’t Veld houdt een overdenking in Vrijburg

De preekstoel lijkt geen vanzelfsprekend podium voor een Europarlementariër die kritisch is over de invloed van de religieuze lobby in Europa. Recent nog stelde Sophie in ‘t Veld kritische vragen bij de diplomatieke status van het Vaticaan. Door initiatieven als deze werd Sophie In’t Veld vorig jaar verkozen tot Internationale Humanist van het jaar.

Dit is één kant van haar verhaal. Voor religie ziet Sophie in’t Veld een belangrijke rol weggelegd in Europa. In haar overdenking in Vrijburg gaat Sophie in ‘t Veld in op de vraag: hoe kan religie erbij horen in een samenleving? En welke rol kunnen religie en levensbeschouwing spelen in de ontwikkeling van de Europese Unie als waardengemeenschap en politieke unie?

De dienst begint om 10.30 uur. Na koffie en thee volgt een nagesprek met Sophie in’t Veld in de kerkzaal.
sophie-int-veld

17 JANUARI 2013

Zaterdag 19 januari a.s.: brunch rondom de tentoonstelling ‘welke kant’

Aanstaande zaterdag is er van 13.00 tot 14.00 uur in de Moddermanzaal (Herman Gorterstraat 31) een brunch tussen de kunstwerken van kant. We eten een heerlijke lunch en laten ons inspireren door de kunst van Gon Homburg, een meester in kantwerk. We luisteren naar muziek en spreken ons uit over wat we zien in deze kunst. Ook spreken we met elkaar over het thema ‘de andere kant’. Over de andere kant dus van wat we normaal gesproken van onszelf aan elkaar laten zien.
De kunstenaar Gon Homburg zal tijdens deze brunch aanwezig zijn.
Opgeven uiterlijk vrijdag vóór 16.00 uur via info@vrijburg.nl . Kosten 3 Euro

DSC03814

12 JANUARI 2013

Zondag 13 januari a.s. (morgen!) om 15.30 uur: Vrijburgmiddag over Hoffelijkheid in christendom en boeddhisme, en aansluitend nieuwjaarsborrel.

Zondagmiddag is een goed moment eens wat door te denken over actuele thema’s. Dat doen we in Vrijburg een aantal keer per jaar met sprekers en een goed gesprek met dito glas na.

Om 15.30 uur spreken twee mensen een column uit over hoffelijkheid in boeddhisme en christendom: Christa Anbeek (hoofddocent aan het remonstrants seminarium aan de V.U.) over ‘heb uw naaste lief als uzelf, en André van der Braak (Hoogleraar boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities) over ‘geduldige verdraagzaamheid’. Erik Visser zorgt voor een muzikale omlijsting.

Vanaf 16.30 uur begint onze nieuwjaarsborrel, en kunnen we met elkaar in gesprek gaan over een tweetal stellingen die aansluiten op de columns.